Плевенското НУ „Христо Ботев“ реализира партньорски инициативи с Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Монреал

0
393
НУ

Плевенското НУ „Христо Ботев“ реализира партньорски инициативи с Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Монреал, Канада. По инициатива на Ива Беличка – директор на българското училище, основател на Канадско-българския културен център „Зорница“ и организатор на ежегодния фестивал в Монреал „Розите на България“, българското телевизионно предаване „Зорница“ излъчи кратка програма, посветена на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, в която възпитаници на плевенското школо разказаха за своя патрон, рецитираха едно от най-популярните стихотворения на поета – „Хаджи Димитър“, както и авторски произведения. Показаха част от изложбата, посветена на революционера, и сведоха глави, отдавайки почит пред великото му дело.

Предаването се излъчва по 20 телевизионни канала в Канада през цялата седмица и среща българската общност зад граница с интересни личности, свързани с културния живот на България, както и с чужденци, запленени от красотата на страната и богатството на българския фолклор.

На 12 юни в интервю по Skype за телевизионното предаване „Зорница“ двете образователни институции осъществиха обмен на добри практики в обучението и възпитанието на учениците. Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“ в Плевен, разказа за дългогодишната история на школото, за традициите, за създадената Програма за патриотично възпитание, както и за плануваните съвместни инициативи. Той поздрави домакините за всеотдайността, с която работят, за ентусиазма, с който пазят и представят красотата на народните песни и танци, за това, че дори на хиляди километри, те носят в себе си българския дух и обичат всичко българско и родно. 

Онлайн срещата приключи с пожелания за здраве и успех в нелеката задача да бъде съхранено всичко българско и ценно и да бъде предадено на следващите поколения.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here