Плевенският художник Христо Вачев беше удостоен с престижно международно отличие

0
352
Христо Вачев

Плевенският художник Христо Вачев беше удостоен със Сертификат за художествени постижения от частния Люксембургски музей на изкуствата La Pinacothèque. Престижното международно отличие му беше връчено във връзка с участието му в международната селекция за Люксембургската награда за изкуство 2022 г.

Всяка година Музеят присъжда артотличието на талантливи художници, независимо от тяхната възраст, националност или страна на пребиваване. По този начин La Pinacothèque популяризира международното съвременно изкуство във Великото херцогство Люксембург. Само най-заслужилите творци получават Сертификат за художествени постижения.

Селекционната комисия на музея поздрави художника, насърчи го да продължава в начинанията си и му отправи покана за участие в артсъбитието и през настоящата 2023 година.

Христо Вачев е роден на 7 януари 1950 г. в Плевен. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София, Галерията за съвременно изкуство в Берлин, Художествената галерия в Осака и частни колекции в страната и чужбина. Вписан е в „Златната книга на Есенния салон в Париж“ (1992) и в „Златната книга на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия“ (1993). Картините му „Поетичен танц“ и „Нотр Дам дьо Пари“ са включени в престижния каталог „Сребърната книга на авторите от Музея на двете Америки“.

Акварелът му “Ателието на артиста” е включен в каталога „Златна книга на двете Америки 2020“, събрал 107 изявени автори от 43 държави. Доказаният в световен мащаб творец има честта единствен да представи България, както и родния си град Плевен.

Христо Вачев е член на Съюза на българските художници, на Международната академия за съвременно изкуство на Кралство Белгия, на прочути художествени съвети в Япония, на Международната асоциация по изкуства към ЮНЕСКО в Париж, Франция. Удостоен е с много награди за творчеството си. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. През 2004 г. Христо Вачев е удостоен със званието „Заслужил гражданин на Плевен“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here