Плевенски ученици от ДФСГ “Интелект” се включиха в четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“

0
95
Ало, Космос - ДФСГ

Ученици от ДФСГ „Интелект“ – Плевен, с отговорник Димитър Данаилов участваха в провелото се вчера четвърто издание на годишния ЕС – САЩ Младежки научен фестивал Space & STEAM „Ало, Космос! Говори България!“. Инициативата се организира за четвърта поредна година от Атлантическия клуб в България и STEAM and Space Cluster Bulgaria с генералната подкрепа на Посолството на САЩ в България, София Тех Парк и под патронажа на Министъра на образованието и науката на Република България.  

Основната цел на фестивала е да разпали въображението и желанието на младежите да отидат до Космоса, Луната, Марс и отвъд и да спечелят Нобелова награда и други най-големи постижения в STEAM. Тазгодишното издание цели да разшири обхвата на участниците, като предложи безплатен достъп до събитието за повече деца и младежи. Това е част от усилията да се популяризира науката и разбирането за Космоса сред младото поколение.

Събитието, традиционно организирано в партньорство с Посолството на САЩ в София, NASA, ESA, CERN и набор от комуникационни и високотехнологични организации, включваше видеоразговор на живо с Международната космическа станция, с астронавтите Томас Пескет и Марк Ванде Хей, както и разговор на живо с първата майка астронавт на НАСА – д-р Анна Фишър, и с д-р Свати Мохан, ръководител на операциите за насочване и контрол на мисията на НАСА Марс 2020.

Първите издания бяха физически посетени от над 4500 души, а комбинираното им излъчване, включително предаване на живо по телевизия НАСА и ангажираността на електронната публика, надхвърли 23 милиона души от цял свят.

Четвъртото издание на „Ало, Космос! Говори България!“ се стреми към още по-забележително събитие, което да събере преподаватели, професионалисти и лидери от индустрията и най-важното – бъдещото поколение иноватори, казват организаторите от Space & STEAM Клъстер. „Вярваме, че това събитие ще бъде не само празник на постиженията, но и катализатор за полета на трети български астронавт към Космоса и звездите, към Нобелите и Оскарите“.

Община Плевен подкрепя участието на учениците от ДФСГ “Интелект”, като покрива разходите по пътуването и престоя им в София.   

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here