Плевенската Творителница “О`Писменехъ!” гостува на Регионалната библиотека “Г. С. Раковски” в Ямбол

0
383
Диян Павлов - Джими

Плевенската Творителница “О`Писменехъ!” (“За буквите”) гостува на Регионалната библиотека “Г. С. Раковски” в Ямбол. Любознателните жители и гости на града ще имат възможност да се запознаят с атрактивната реплика на Гутенберговата книгопечатна преса, изработена от художника Диян Павлов – Джими. Събитието ще започне в 10,30 ч, пред Детския отдел, днес, 28 юли.

В продължение на 10 години Диян Павлов – Джими реализира дългогодишната си мечта да създаде уникален по рода си музей Творителница „О`Писменехъ!“ в Плевен, в който да събере паметта на седемхилядната история на буквите. Трудът му се увенчава с успех, когато в малка къща и зелен двор с високи борове създава храм на писмеността. И вече 7 години не се уморява да разказва пред публика безкрайно интересната приказка за буквите. Като истински актьор той сменя различни красиви костюми, за да се впише в духа на съответната епоха. Рецитира с ясна дикция и патос, недостижими за много професионални артисти, а слушателите на възраст от 4 до 70 години – от Плевен, страната и чужбина, не спират да се изненадват на всички чудеса, които е събрал в Творителницата си.

И колелото на историята се завърта – от скалните рисунки, каквито у нас пази и днес пещерата Магура (на 700 000 години), през пиктограмите, глинените жетони с резки в Месопотамия (4 хил. г. пр. Хр.), които имали определено значение. Появява се цивилизацията на шумерите, които със заострена бамбукова пръчица рисували върху глинени плочки – все още неизпечени. Така се появило пиктограмното, а после и клиновидното писмо, което днес е разчетено, обяснява и показва всички тези чудеса Джими. Не пропуска да спомене писмеността, открита по нашите земи и датирана на 5 хил. г. пр. Христа, което я прави по-стара от шумерската.

Тук е китайската цивилизация, не са пропуснати писменостите на арабите, финикийците, гърците и римляните. По пътя на времето Деян Павлов – Джими, стига и до пресата на Гутенберг, с която е отпечатана първата книга. Специално място в това необикновено представление е отредено на глаголицата и кирилицата, както и на всички факти около създаването и разпространението на писмеността от братята Кирил и Методий и техните ученици. Представени са и всички първи книжовници, писатели и будители по нашите земи.

Все повече културни средища в страната, каквито са читалищата и библиотеките, проявяват интерес към сътвореното от Джими и го канят да изнесе неподражаемите си образователни представления на тяхна територия. Единственото събитие в България, което отбеляза 550 г. от смъртта на Йоханес Гутенберг и 620 г. от рождението му, беше изложбата „Преди Гутенберг и след това“, която през 2021 г. създаде Джими в Творителница „О’Писменехъ!“ – със съдействието на Община Плевен и Регионалния исторически музей – Плевен, в който тя беше експонирана. Същата година експозицията беше представена в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и в Регионалната библиотека „Стоян Чилингиров“ в Шумен.

Джими и реплика на Гутенберговата преса

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here