Плевенската Математическа гимназия “Гео Милев“ чества патронния си празник

0
125
Елина Димитрова - Математическа гимназия "Гео Милев"

На рождената дата на своя патрон Гео Милев, Математическата гимназия в Плевен чества и своя празник. От името на Община Плевен тържеството уважи заместник-кметът с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ Елина Димитрова. Поздравителен адрес и цветя изпрати кметът д-р Валентин Христов. Гости на събитието бяха бивши и настоящи преподаватели и възпитаници, представители на Регионалното управление на образование, приятели на училището.

Тържественото събрание започна с посрещане на училищното знаме и приветствие от директора на гимназията Ирена Борисова. В словото си тя припомни историята на учебното заведение, неговите успехи и традиции. „Нашето училище е с традиции не само в град и област Плевен. Чрез своите възпитаници, утвърдени специалисти в различните области, името на МГ – Плевен се споменава и в страната, и по света“, посочи Ирена Борисова и изброи част от множеството постижения, медали, отличия и челни места през изминалата година, традиционно извоювани от учениците на Математическата гимназия в различни области.

Тя спомена постигнатите отлични резултати от държавните зрелостни изпити по български език и литература, които нареждат училището между първите 31 учебни заведения в страната и на първо в областта. 37 ученици са класирани на национален кръг на десет олимпиади, равносметката включва още спечелени четири медала от международни олимпиади и множество спортни отличия. Факт са и първите спечелени медали за новата година от международни олимпиади: бронзово отличие за Денис Потурлиев и бронз за Калоян Тодоров от олимпиадата по физика в Казахстан.

С поздравление към учениците и преподавателите на гимназията се обърна и заместник-кметът Елина Димитрова. „Щастлива съм да бъда част от празника на Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен. Вълнението ми е огромно, още повече, че и аз съм един от онези стотици възпитаници, които винаги ще носят Математическата гимназия в сърцето си“, сподели тя и поднесе поздравителен адрес от името на кмета д-р Христов. „Всяка годишнина означава история, опит и традиция. С биографията на Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен, са свързани имената на хиляди достойни хора – създатели, учители, ученици, родители и съмишленици, доказващи ежедневно с делата си авторитета на гимназията… Благодарим Ви за всекидневните усилия, за професионализма и Вашата отдаденост да увличате младите по пътя към знанието, да отключвате ума и въображението им за новото и непознатото“, се казва в поздравлението от името на д-р Валентин Христов.

Празничната програма продължи с изпълнения на таланти от гимназията, във фоайето на гимназията бяха представи и тематични изложби, посветни на патронния празник на училището.  

През учебната 2023/2024 г. в Математическа гимназия – Плевен, се обучават близо 800 ученици. За тяхната добра подготовка се грижат 59 преподаватели и 15 души непедагогически персонал.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here