Плевенската филхармония посвещава концерта „Среща в приказка(та)“ на 110 години от рождението на Йосиф Цанков

0
382
Йосиф Цанков - концерт

Плевенската филхармония посвещава концерта „Среща в приказка(та)“ на 110 години от рождението на Йосиф Цанков. Музикалното събитие ще е на 12 декември 2023 г., от 19 ч., в зала „Катя Попова“.

„Среща в приказка(та)“ с много любов разказва за творчеството на Йосиф Цанков – Йожи. Програмата е създадена от неговия внук – Велислав Стоянов, който е солист в нея на цугтромбон, и преминава през цялото творчество на дядо си, за да заяви могъществото на неговия талант, променил българската музика. Забележителни творби от различните периоди на автора претворява в оркестрациите си Милен Кукошаров, който е и лидер на джаз триото, което излиза на сцената. В неговия състав са още Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни. Интересните джазимпровизации върху мелодичната основа на първообразите са подплатени с топлия звук на симфоничния оркестър и покоряват слушателя с красотата си. Диригент ще е Любомир Денев – син.

Наричат Йосиф Цанков „бащата на българския шлагер“. Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика и създател на съвременната естрадна музика. В активния си творчески живот (1929 -1971 г.) е създал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. Той е автор още на шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др. Негови песни пеят и записват и чужди изпълнители, между които Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко.

Той е един основателите на Българското национално радио в България и по негови идеи са създавани музикалните и детски радиопредавания. Йосиф Цанков е композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Балкантон”. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон (днес BBC). Песента „Керванът“ по текст и музика на Йосиф Цанков наистина е записана през 1941 г. в Холивуд по желание на англичани, които харесали произведението. През същата година по Радио Лондон в часа за английските войници, които се бият в Африка, се пускала точно тази песен. Тя е ориенталско танго, писано преди 1937 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here