Плевенската филхармония посвещава концерт на 60-годишнината на НУИ „Панайот Пипков“

0
430
концерт

Плевенската филхармония посвещава концерт на 60-годишнината на Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“. Събитието е на 19 ноември 2020 г от 19 часа в читалище „Съгласие“. Под палката на Пламен Джуров – възпитаник на училището, ще бъдат изпълнени „Червеният манускрипт” от Георги Арнаудов (премиерно изпълнение), Увертюрата „Егмонт” от Бетовен и цигулковият Концерт на Йоханес Брамс.

Солист в един от най-красивите концерти за цигулка ще бъде Стоимен Пеев, който е концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и първи цигулар на квартет „София” при Софийската филхармония. Пеев завършва НУИ „Добри Христов” – Варна, в класа по цигулка на Антоанета Илиева и НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Гинка Гичкова. Има награди от редица национални и международни конкурси: „Светослав Обретенов” – Провадия, „Недялка Симеонова” – Хасково, „Добри Христов” – Варна, „Панчо Владигеров” – Шумен, „Емил Камиларов” – София.

Изявява се като солист в прочутия концертен комплекс „Wiener Konzerthaus” във Виена, в летните международни музикални академии „Holland music sessions” в Берген и „ISA sommer academie” в Семеринг. Бил е солист на редица оркестри в страната и чужбина, а като солист в ансамбъл „Софийски солисти” реализира световни премиери на няколко произведения. Има много записи в БНР и участия в предавания в БНТ.

Маестро Пламен Джуров завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в Плевен (днес НУИ „П. Пипков” – Плевен) и Музикалната академия в София – учи пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. Професионалното си развитие като диригент започва с Плевенската филхармония. През годините дирижира много български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Кипър, Скопие и Ленинградската филхармония.

От 1988 г. Джуров е диригент на „Софийски  солисти” и ежегодно осъществява десетки концерти в София и страната, гастролира в над 30 държави в Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея.

От 2004 г. той е професор по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София. Сред учрeдителите е на редица нестопански организации, свързани с българското музикално наследство, като фондациите „Борис Христов”, „Панчо Владигеров”, „Петко Стайнов”, „Софийски музикални седмици”, както и „Музикаутор”. Пламен  Джуров е носител на награди за композиция и дирижиране, Почетен гражданин на София и Плевен.

Георги Арнаудов – композитор, изследовател и музиколог (1957 г.), завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, и защитава докторска дисертация в Нов български университет. От 1992 г. преподава в Нов бъгарски БУ, където е професор по композиция и хармония.

Носител е на редица национални и международни премии и награди, като Международната премия „Карл-Мария фон Вебер”, Голямата награда на Организацията на европейските радиостанции, наградата „Златен век” – Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България, „Златно перо” и др.

Арнаудов е автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки. Реализирал е записи на десетки свои произведения, има издадени 10 авторски албума. Негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню – България. През последните години негови творби имат световни премиери в престижни концертни зали във Ванкувър, Виена, Лондон, Москва, Мюнхен, Ню Йорк, Пекин.

Информация: Плевенска филхармония

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here