Плевенската филхармония, квартет „Геомарчало“ и Общински хор „Гена Димитрова“ разчупиха ледената тишина на мълчанието /видео/

1
1408
концерт
Концерт "Целувка в нощта"

Плевенската филхармония, квартет „Геомарчало“ и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева снощи създадоха дългоочакваното музикално събитие в Плевен, с което разчупиха ледената тишина на мълчанието, настанила се през последните месеци в културния живот. С първия си концерт за новата година те разказаха за изцелителната сила на музиката – тази магия, която винаги в историята на човечеството е лекувала душите и ги е спасявала.  

Зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ едва побра силните емоции и мощните послания за здраве, хармония, любов, мир и красота, които владееха както сцената, така и залата. Макар и публиката да беше само 30% от капацитета на престижното артпространство в Плевен, тя недвусмислено доказа с бурните си аплодисменти, че изкуството е нестихваща жажда, която няма аналог, нито заместител, а досегът с него носи неповторими изживявания.

Водещ и автор на оригиналния сценарий на концерта беше виолончелистката Лора Табакова – част от квартет „Геомарчало“, която с чувство за хумор и артистичност представи всяко произведение и изпълнителите. Приятна закачка с имената на всеки от солистите – Виолета Боянова, Ивелина Първанова, Дани Меса и Любомир Дюлгеров, пък донесе много усмивки и добро настроение и на артистите на сцената, и на зрителите. В играта бяха включени и музикантите от „Геомарчало“ – Чавдар Вълков (цигулка), Марина Белчева (виолончело), Георги Милтиядов (пиано) и Лора Табакова (виолончело).

Зрителите имаха удоволствието да чуят класически произведения, като „Размишление“ от Масне, Дивертименто (трета част) от Моцарт и „Ноктюрно“ от Шопен. Прозвучаха още „Sanctus“ из „Месата за мир“ и „Паладио“на Карл Дженкинс, „Кашмир“ на легендарната британската рокгрупа „Лед Цепелин“, „Скайфол“ на световноизвестната британска поппевица Адел.

Много радостни аплодисменти срещна акапелното изпълнение на „Мари, моме“ от Добри Христов на Хор „Гена Димитрова“, който миналата 2020 г. трябваше да отпразнува с тържествен концерт своя 25-годишен юбилей, но заради пандемията от коронавирус това не се случи. Линията на фолклора продължи Калин Кирилов с две изпълнения на гайда и кавал.  

Калин Кирилов

Емоциите нагнетиха българските златни хитове „Здравей, как си приятелю“ на група „Тоника“ (музика – Стефан Диомов, текст – Пейо Пантелеев), „Да те жадувам“ на рокгрупа „Сигнал“, „Сбогом, моя любов“ (музика – Стефан Димитров, текст – Кръстьо Станишев) и „Междучасие“ (текстЖивко Колев, музика – Васил Найденов) наВасил Найденов. Автор на оркестрациите и инструменталите е Георги Милтиядов.

Любомир Дюлгеров (вляво) и Дани Меса.

Освен в ролята на пианист и диригент, по време на концерта той се изяви и като певец в авторската си песен „Целувка в нощта“ по стихове на Пейо Пантелеев. По негова музика и стихове на същия автор е превърналото се вече в хит поппарче „Зов за любов“, което обогати репертоара на певицата Силвия Кацарова, а плевенчани имаха удоволствието да чуят в изпълнение на Ивелина Първанова и Хор „Гена Димитрова“. За един от зрителите в залата, отговорил на въпроса кой изпълнява песента, имаше специална изненада – диска на Георги Милтиядов с авторски песни.

От ляво надясно: Любомир Дюлгеров, Ивелина Първанова, Виолета Боянова и Дани Меса.

Ценителите на духовната храна и стойностните събития в Плевен изпратиха на крака и с нестихващи аплосменти изпълнителите, а специален жест към тях беше денспарчето с номинация за „Грами“ „Let`s get Loud“ на певицата и актриса Дженифър Лопес.

Квартет „Геомарчало“ – от ляво надясно: Чавдар Вълков, Лора Табакова, Георги Милтиядов и Марина Белчева.

Снимки: Николай Бочев

1 коментар

  1. Поздравления за прекрасния концерт! Благодарности към Плевенска филхармония, квартет Геомарчало и Хор „Гена Димитрова. 🙂 Дано тази година да има още много такива концерти! 🙂

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here