Плевенската фихармония и Хор „Гена Димитрова“ гостуват с Великденски концерт във Варна

0
690
Реквием

Плевенската фихармония и Хор „Гена Димитрова“ ще гостуват с Великденски концерт във Фестивалния конгресен център на град Варна на 17 април. В Страстната седмица публиката ще чуе прекрасна програма от хорални композиции за орган. Произведенията от Букстехуде, Бах, Моцарт и Регер ще са в интерпретация на проф. Нева Кръстева – не само първият, но и най-изявен органист на България. Грандиозен завършек на програмата ще е изпълнението на „Реквием“ на Волфганг Амадеус Моцарт, композиран за солисти, хор, оркестър и орган.

Солисти на музикалната творба ще са Цветелина Василева (сопран), Виолета Радомирска (мецосопран), Георги Султанов (тенор) и Деян Вачков (бас), а диригент ще е маестро Найден Тодоров.

Любопитно за музикалните ценители е, че Моцартовият Реквием е ситуиран сред хорални композиции за соло орган на Букстехуде, Бах и Регер – всички те обединени от каноничната визия за вечния живот след смъртта. Контрастира единствено светлото Andante за „флейтов часовник“ на Моцарт, написано за механично музикално устройство, което наподобява малък орган.

Обвит в мистерия, Реквиемът е създаден през 1791 г., само няколко месеца преди кончината на Моцарт. Великият композитор така и не разбира кой е анонимният поръчител на последната му творба. Заупокойната меса е довършена от ученика му Франц Зюсмайер.

Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Носител на орден „Кирил и Методий“ с огърлие и „Кристална лира“ за цялостна педагогическа дейност, както и награди на Съюза на българските композитори. За този концерт тя е подготвила произведения на едни от най-известните автори на органова музика. Бароковият композитор Букстехуде (1637-1707) оказва огромно влияние върху европейската музика, включително върху творчеството на Йохан Себастиан Бах, а произведенията за орган на Макс Регер (1873-1916) наброяват 165.


Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here