Плевенската Артшкола „Колорит“ спечели най-престижните награди от Международната среща на младежкото изкуство „Евора 2022“ в Португалия

0
329
Артшкола "Колорит"

Плевенската Артшкола „Колорит“ спечели най-престижните награди от 23-тата Международна среща на младежкото изкуство „Евора 2022“, провела се от 9 до 18 октомври 2022 г. в града-музей Евора, Португалия. На тържественото откриване на форума, състояло се в Ритуалната зала на Общината, кметът на град Евора връчи на ръководителя на школа „Колорит“ Майя Ананиева най-високото отличие „Гран При“ за колекция, 8 златни и 11 сребърни медала и 27 почетни награди от провелия се преди това Международен конкурс за рисунка “Евора 2022”.  

Класирането в Топ 10 и присъждането на Голямата награда дава право на две талантливи момичета от Школата да участват на живо в Международната младежка среща и пленера в града–музей Евора. Виктория Иванова – 18 г., и Лилия Янкова – 12 г., представиха Артшкола „Колорит“, Плевен и България на престижния форум в Португалия. Те рисуваха под ръководството на своя артпедагог Майя Ананиева и се състезаваха за наградите на форума с млади таланти от 10 държави от различни континенти.

„Всеки ден участниците имаха различни творчески задачи, свързани със забележителната архитектура на град Евора. Един от дните  беше посветен на Музея на Евора, където всеки млад художник трябваше да претвори избран от него музеен експонат. Щастлива съм, че моите ученички се справиха блестящо с тази нова задача и впечатлиха всички. Последният ден от пленера бе посветен на изключително интересната задача „Прозорците на Евора“, които са архитектурни шедьоври.

Един ден бе посветен на опознаване на Португалия с пътуване до забележителните Obidos, Nazare, Batalha и Fatima. Колекцията от създадени творби на всеки участник бе представена на професионално жури за оценка и класация. На тържествената церемония по закриването и връчване на наградите, Виктория Иванова и Лилия Янкова се оказаха абсолютни победители в двете възрастови категории – всяка получи Златен медал за цялостно представяне, а Виктория Иванова взе и Специална награда за най-добра творба за „Прозорците на Евора“.

Международният проект „Евора“ в Португалия  разшири своята програма и организира вече 8 години и Международна изложба на професионални художници от цял свят. За мен като художник е голяма чест, че една от моите четири живописни творби на тема „Следите на времето“ бе избрана и отпечатана като плакат на Международната изложба „Евора 2022“ , която бе тържествено открита в залите на Museu Nacional Frei Manuel do Cenaculo, Evora. За мен като художник и артпедагог това е най-невероятното, най-успешното и бляскаво представяне на международния форум „Евора“ в Португалия“, споделя Майя Ананиева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here