Плевенчанин и англичанка подготвят чуждестранни артисти в Плевен за работа в чужбина

0
1711
Венелин Андреев

Венелин Андреев е на 30 години. Любовта му към сцената се заражда рано и още на 4-годишна възраст започва да развива таланта си в Детски хор „Звъника“ с ръководител Ваня Делийска, където пее до 18 години. Ръка му подава и комопзиторът Милен Македонски, при когото взема уроци по солфеж и вокал. Подготвен добре, е приет в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, в което до 10-ти клас учи флейта при Мария Александрова, а завършва със специалност „Класическо пеене“ в класа на Виолета Велчева. Продължава образованието си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Стефка Оникян и Десислава Добрева. Участва в първото издание на телевизионния формат „Muzik idol“, както и в следващо шоу. Във втори курс, през 2010 година, се явява на кастинг, на който е одобрен да развива соловата си кариера в шоу и вариететни програми на круизни кораби и хотели в чужбина. Така започва професионалното му пътешествие по света – посетил е повече от 30 държави, като трупа опит и се развива на това поприще до 2018 година. За кратко е преподавател по поп и джаз пеене в НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. Преди 7 години среща на корабите и съпругата си Бетани Амбър Тери–Андреева от Англия, с която преди две години започват свой бизнес в Плевен. Създават Emerald Entertainment company и започват да подготвят чуждестранни артисти за работа в чужбина. Как се стига до тук, как се прави международен бизнес в Плевен и каква е визията му за развитие напред, сподели за читателите на „Духът на Плевен“ Венелин Андреев.

Как решихте със съпругата си да създадете собствена компания за обучение в Плевен на чуждестранни артисти, на които осигурявате работа в Европа?

Докато пътувахме на корабите, Бетани работеше като асистент-хореограф и главен танцьор. Аз пък отговарях за певците, бях и шоумениджър на екипите на някои от корабите, на други кораби пък са ме изпращали само като вокален педагог, който да подготвя певците. След като се сближихме с нея, си дадохме сметка, че ние сме тези, които подготвят артистите в компанията, за която работехме, и че можем да правим това и сами. През годините натрупахме доста голям творчески опит, както и в менажирането на цялата дейност до най-малките детайли. Можехме да подредим едно шоу от създаването на костюмите, през хореографията и вокалните изпълнения до различните закачки, които публиката очаква от една такава програма. Последният ни договор приключи в Америка в началото на 2018 година. Вече бяхме сгодени с Бетани, решихме да се оженим и си направихме една творческа почивка по този повод. Заминахме само двамата за Лас Вегас, където се венчахме. После имаше още две сватби за роднините – в България и Англия. Беше много весело. Останахме си в Плевен, където си направихме наше жилище. Тогава решихме да създадем собствена компания за обучение на артисти за участия в шоупрограми, за която толкова време мечтаехме. Нарекохме я Emerald Entertainment company. Направихме кастинг за танцьори в Плевен, които съпругата ми да одобри. Явиха се кандидати, избрахме две момичета от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, започнахме да работим с тях, имахме доста участия и в Плевен, и в София. След това участвахме в кастинг в столицата, одобриха ни и подписахме договор с испанска компания за работа в Палма де Майорка. Така започнахме истинския бизнес. Свързахме се с изпълнители от Англия, Швеция, Ирландия и други държави, които идваха на обучение в Плевен, а след това изпращахме да работят в Майорка. Това се случи за първи път през април миналата година.

Венелин Андреев и съпругата му Бетани на сватбата им.

Искате да кажете, че тези чуждестранни артисти, които имат съответното професионално образование, идват в Плевен, за да ги подготвите Вие за конкретните им работни ангажименти в Майорка?

Да, колкото и невероятно да звучи. Първоначално работехме в читалище „Извор“ – помогна ни Бимбо Казаков, за което сме му безкрайно благодарни. А тази година работим в читалище „Лик“ – специални благодарности на секретаря Катя Божикова, която ни прие.

Колко танцьори имате в момента?

Заедно с нас със съпругата ми сме 11.

Как ги мотивирате тези артисти от цяла Европа да дойдат точно в Плевен?

Това е въпрос, който постоянно ни задават, за всички е много странно. Тази практика навън е нещо много популярно и нормално. За нас, българите, е доста необичайно от една държава да отидеш в друга на обучение, а после в трета на работа. Но работата на артиста е на колела. Просто за нас така се стекоха обстоятелствата, че сме в Плевен, и от тук тръгват нещата. Много се радвам за това, защото имам подкрепата на много хора в града. Аз от дете пея по сцените тук, познавам много хора. Г-жа Ваня Делийска много ми помага, Катя Божикова – също.

Венелин Андреев (вляво), съпругата му Бетани, Катя Божикова и преподавателят по китара и зам.-директор на НУИ „Панайот Пипков“ Николай Михайлов. Венелин и Бетани са водещи при откриването на Международния фестива на китарата „Плевен“ през 2019 г. и 2020 г.

Как избирате вашите изпълнители?

Чрез кастинги, които пускаме онлайн, по фейсбук, има международни групи, в които артисти търсят работа. Кандидатите са професионални танцьори и певци, завършили престижни висши училища в различни държави. Доста от тях имат натрупан не малък опит в Кипър, Испания, Гърция. Има доста момичета, които са танцували в боливудските филмови продукции в Индия. Кастингите, които проведохме тази година, предизвикаха интерес у повече от 200 артисти, които ни изпратиха свои видеа и творчески биографии. От всички тях ние избрахме 9 човека.

На какво учите тези професионалисти в Плевен?

Създаваме нови и интересни шоупрограми за туристите в Майорка. Минимизирахме бляскавите грандиозни програми, които преди години сме правили на круизните кораби с по 15 човека, като сведохме екипите до 3-5 артисти, но със сходно излъчване. Дизайнери на костюмите сме ние, затова те са уникални. Това е важно, защото всеки екип трябва да е различен. Имаме шивачка, с която работим в Плевен. Доста елементи поръчваме от чужбина. Много детайли по костюмите си изработваме сами вкъщи – сред тях са големите атрактивни пера.

Само за Майорка ли изпращате тези творчески екипи?

За сега да, но испанската компанията, с която работим, има перспектива да се развива в о. Ибиса, Канарските острови, Испания. Все пак работим само от 2 години. Надявам се нещата да ни потръгнат. Тази година отиваме 11 танцьори, заедно с мен и съпругата ми, миналата година бяхме само 5.

Кога започва сезонът?

Първите момичета ги подготвихме в Плевен и вече ги изпратихме за Майорка преди две седмици. И трите са от Англия – две танцьорки и една певица. В момента ситуацията е сложна, заради коронавируса и ограниченията. Момичетата в момента са под карантина и нямат участия. Вторият екип трябваше да пристигне тези дни, но са отменени полети. Ще чакаме да се реши проблемът и да си продължим работата.

За какъв период са договорите на тези изпълнители?

От месец март до месец октомври.

Вие с Бетани работите заедно с тях, нали така?

Ние двамата заминаваме с последния екип, който подготвяме.

Има ли българи сред артистите?

Много искам да работя с българи, но те още не са така отворени и не се доверяват така, както чуждестранните изпълнители. Не мога да си го обясня. На момичетата от Северняшкия ансамбъл, за които споменах, веднага им предложихме да дойдат на работа с нас, но те ни отказаха. Вероятно имат предубеждения, не ни вярват, а и са студентки – явно не искат да си прекъсват образованието. Иначе сме в много добри отношения с тях, виждаме се, като се прибираме. Въпреки че когато аз бях на 20 години, заминах за първи път в чужбина да работя и така съчетавах нещата, че да мога да си вземам изпитите в НМА, но това е личен избор.

Ангажиментите в хотели ли са, или в заведения?

Компанията, с която работим, качва на уеб сайта си графика за месеца – всяка вечер къде се работи. Пътува се постоянно из целия остров, срещаме се с много интересни хора, виждаме много красиви места – просто е прекрасно! И не усещаш, че си на работа – ангажиментът е за един час на вечер. На круизните кораби, например, ти си постоянно на работа. Дори да имаш почивен ден, няма къде да отидеш. Докато в нашия случай по цял ден сме свободни, почиваме на прекрасни плажове. Запознахме се с много артисти. Не очаквах в Испания да има толкова много места, на които да се изявим. Във всеки хотел има сцена, озвучаване, осветление – всичко е подготвено. Те просто очакват екипи като нас да излязат на сцената, да направят едно страхотно шоу и да си заминат. Когато стартирахме нашата компания, със съпругата ми обиколихме всички наши черноморски курорти. Ходехме в хотелите и обяснявахме какви сме и с какво се занимаваме. Но хората в България не бяха заинтересовани толкова много, а и повечето нямаха условия за нашето шоу. Бях малко разочарован от всичко това, защото исках да работя в България, но за сега не се получава.

В каква посока ще се развивате?

Надявам се, че дейността ни ще се разширява, ще имаме още екипи, които ще изпращаме на различни места. Изключително доволни сме от нашите испански партньори, защото взаимоотношенията ни са абсолютно точни – всички артисти са с трудови договори, плащам им се здравни и социални осигуровки. Това е много важно, защото през последните години, в които аз съм работил по кораби, нито данъци съм плащал, здравните осигуровки съм си ги плащал сам, но социални – не. И всички тези години трудов стаж, в които съм получавал страхотни заплати, на мен не ми се водят никъде тук, в България. Единственият ми трудов стаж е около 6 месеца, когато преподавах поп и джаз пеене в НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен.

Хубаво е, че Вие можете да предложите легално и добре платено занимание на артисти от различни точки на Европа. Явно е въпрос на време, постоянство и упоритост да се разрасне дейността Ви.

За краткото време, в което работим, може да кажем, че имаме супер старт. И е хубаво хората да знаят за тази възможност, която предлагаме на артисти. Не ми е известно други колеги в страната да имат сходна дейност.

Вие успявате да правите международен бизнес в Плевен.

Да, тези чужденци идват в Плевен, заради бизнес възможността, която предлагаме. Никога не пропускаме да им покажем града, неговите исторически, културни и природни забележителности. На тях им е много интересно.

Чуждестранни артисти се снимат пред Мавзолея, преди да поемат към работните си ангажименти в Палма де Майорка.

И тези хора след време ще се върнат тук със свои приятели, ще посетят други градове на България, а някои може да решат и да се заселят тук – има много такива примери вече.

О, да, да. Жена ми е пример за това.

А как я мотивирахте да останете в Плевен?

Не сме мислели никога да живеем в Англия, защото от финансова гледна точка за нас там животът е доста скъп. Освен това в Плевен има много хора, на които мога да разчитам за подкрепа в работата. И я получавам ежедневно. Родителите ми също ни помагат. Съпругата ми се адаптира бързо – в нашия приятелски кръг има много хора, които говорят перфектен английски. Ходим често до София, поддържаме връзки с колеги от цялата страна, с които сме били по корабите. През месец-два винаги имаме пътуване до Англия или до друга държава.

Предвиждате ли да представите своя програма и пред плевенска публика?

Да, имаме такива намерения. Даже трябваше вече да се е случило, но предвид ограничителната ситуация, в която се намираме, беше в най-тесен кръг в читалище „Лик“. Но предстои да покажем с какво се занимаваме.

Успех!

Благодаря!

Палма де Майорка

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here