Плевен се поклони пред паметта на Ботев и загиналите герои за свободата на България

0
58
Ботев

С поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града, с минута мълчание и вой на сирени Плевен почете 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Честването започна в 11,30 ч. с военен ритуал с участието на военнослужещи от Плевенския гарнизон. Панихида в памет на героите на България отслужиха свещеници от плевенските храмове. Прозвучаха и патриотични песни в изпълнение на децата от Смесен хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска.

В деня, когато се навършват 148 години от кончината на Ботев, пред подвига на поета-революционер и на загиналите за свободата ни се поклониха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и представители на общинската администрация, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и общински съветници от всички политически групи, областният управител Николай Абрашев, представители на институции, партии и обществени организации. За поредна година пред паметника бяха и учениците от клуб „Млади възрожденци“ към ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен, както и ученици и преподаватели от ВУИ „Христо Ботев“ – Подем.

В знак на признателност към отдалите живота си в името на Родината пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Точно в 12 часа с едноминутно мълчание и вой на сирени бе почетена саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове на България, загинали за Отечеството!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here