Плевен отбеляза тържествено своя празник

0
333
Празник на Плевен

С тържествено издигане на знамената на Република България, на Плевен и на Европейския съюз на централния площад „Възраждане“, в присъствието на десетки плевенчани и гости на града, Плевен отпразнува 15 май. Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г. С решението се възстановява Пролетният плевенски панаир – едно от най-мащабните стопански събития за страната ни в миналото, провеждал се през третата седмица на май.

За празничния ритуал днес на пл. „Възраждане“ бяха представители на държавната и местна власт, политически сили, институции, дейци на образованието и културата, много деца със своите родители. Сред гостите бяха и делегации от побратимените на Плевен градове Браила (Румъния), Кавадарци (Република Северна Македония),  Плоцк (Полша) и Гандия (Испания).

деца

Свещеници от православните храмове в Плевен отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани, като на сцената бе поставена и иконата на Св. Георги Победоносец – покровителят на града ни. За празничната атмосфера допринесоха с изпълненията си Общинският хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Приветствия отправиха кметът Георг Спартански и областният управител Иван Янчев.

Празникът на Плевен продължи с пъстър музикален поздрав от деца от Детска градина „Щастливо детство“. Техният концерт има и своята благотворителна кауза –  събирани на средства за лечението на три деца. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here