Плевен отбеляза 112-та годишнина от Независимостта на България с венци и цветя

0
404
Ден на независимостта

Плевен отбеляза днес 112-та годишнина от Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов” до ДКТ „Иван Радоев”, където на 22 септември 1908 година пред плевенчани е прочетен Манифестът за независимост на княз Фердинанд.  Заради удължената извънредна епидемична обстановка историческата дата без чествана без традиционния официален ритуал.

В знак на признателност венци и цветя в 11,00 ч. поднесоха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът на Общината Георг Спартански и представители на общинската администрация, ученици от клуб „Млади възрожденци“ от Начално училище „Христо Ботев“ в града, десетки признателни граждани.

„На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд I обявява Независимостта на България с манифест. Манифестът завършва с думите: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ Всеки един от нас трябва да помни значимостта на този ден и делото на многото достойни българи, дали живота си, за да бъде България суверенна и равноправна държава на международната политическа сцена“, припомни председателят на местния парламент Мартин Митев и честити празника на всички от името на местния парламент.

Паметта на загиналите за Независимостта на България бе почетена с минута мълчание. През целия ден днес представители на институции, политически партии, организации, съюзи и граждани в Плевен засвидетелстват своята почит, като сами създадат нужната организация за това. 

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново с Манифест за независимост България е провъзгласена за независима държава и обявена за царство. Манифестът е издаден от името на княз Фердинанд I и подписан от членовете на правителството начело с Александър Малинов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here