Плевен чества 146 години от Освобождението си

0
180
Мавзолей

Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите герои – 10 декември, ще бъде отбелязан тържествен днес.

Традиционният паметен ритуал по повод 146-тата годишнина от историческата дата ще се състои от 11.00 часа на централния площад „Възраждане”. В памет на загиналите за Освобождението на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Изложба на открито ще посреща плевенчани и гостите на града днес. Инициативата е на председателя на Общинския съвет доц. Иван Малкодански съвместно с Регионалния клон „Васил Ганчев – Плевналията“ към Национално дружество „Традиция“ и Областна администрация – Плевен.

Хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от периода на славната Плевенската епопея ще бъдат подредени в района пред сградата на Областната администрация в неделя – в часовете от 10.00 до 13.00. По време на инициативата желаещите ще имат възможност да се снимат и с воини, облечени в автентични униформи.

Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор „Гена Димитрова” и Хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” ще се състои от 12.00 часа в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Диригент ще е маестро Георги Милтиядов. Входът за събитието е свободен.

По повод 146 години от Освобождението на Плевен всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Плевен ще работят с вход свободен днес, 10 декември.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here