Плакет на Община Плевен, цветя, аплодисменти и поздрави от колеги получи Хор „Гена Димитрова“ за юбилея си

0
457
Общински хор

С емоционален и много вълнуващ концерт-спектакъл Общински хор „Гена Димитрова“ отпразнува подобаващо 25-годишния си юбилей снощи, в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ – Плевен. По повод празника кметът Георг Спартански поздрави от сцената артист-хористите и им пожела здраве и несекващо творческо вдъхновение и в бъдеще. В знак на признателност за емблематичното присъствие на състава не само в културния живот на града, но и на страната той поднесе на диригента Анелия Дечева плакет на Община Плевен и огромен букет с червени рози.

Чрез многобройни видеопоздрави на изтъкнати музиканти от страната и чужбина, от творци и приятели Хорът получи висока оценка за културния продукт, който създава с много любов и професионализъм вече четвърт век, както и многобройни пожелания да пази огъня на изкуството и да пребъде. Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония, нарече състава „един от най-добрите Хорове в България“ и изрази възхищението си от богатия му в стилово и жанрово отношение репертоар.

Водещата на вечерта Елица Славова очерта накратко дъгогодишната история на Общински хор „Гена Димитрова“, наследил Хора на закритата Плевенска опера „Христо Бръмбаров“. Съставът има шанса да работи с изтъкнати диригенти и корепетитори от 1995 година до днес. Диригенти са Славей Тинчев, Диана Русева и Анелия Дечева, а корепетитори – Росица Дяковска, Жанет Русева и Мариана Мирчева. Заедно с различните в стилово отношение концертни програми, Хорът се изявява пред пълни зали с оперни и оперетни спектакли, както и с мюзикъли. От 2008 година съставът носи името на световноизвестното драматично сопрано от Плевенския край Гена Димитрова.

През годините музикалният институт работи съвместно с Държавна опера – Стара Загора (“Кармен”, “Любовен еликсир”), Държавна опера – Русе (“Травиата”, “Тоска”, “Набуко”, “Севилският бръснар”, „Бал с маски“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Дон Жуан“, Кармен“, Бохеми“), Държавна опера – Пловдив („Исус Христос Суперзвезда“), “Симфониета” – Видин (“Любовен еликсир”).

Съставът реализира множество концерти и сценични произведения и с Плевенска филхармония („Набуко“, „Аида“, „Дон Паскуале“, „Кармина бурана“). Общински хор „Гена Димитрова“ работи и с други оркестри, като гостува в София, Пловдив, Варна, Добрич, Габрово, Ловеч, Шумен, Разград, Сливен, Кнежа, Видин, Ямбол и др.

Музикантите продължават да радват многобройната си публика с разнообразни концертни програми с популярни хорове из опери, ортодоксална музика, хорови произведения от български композитори, обработки на евъргрийни и др. Хорът участва в турнета на сборни състави, изпълнявайки “Норма” от Белини, “Кармина Бурана” от Карл Орф, “Реквием” от Моцарт, опери от Верди, Пучини, Бизе, Доницети и др.

В юбилейния концерт-спектакъл, който се състоя снощи, участваха още Плевенската филхармония и солистите Симона Кодева, Георги Султанов, Боряна Бешева, Георги Динев, Даниел Меса, Валери Цолов, Милена Йотова, Виолета Боянова, Даниела Дочева и Красимир Янкулов. Под диригентската палка на Деян Павлов прозвучаха красиви и обичани увертюри, арии, хорове и ансамбли от опери, оперети и мюзикъли. Ефектното осветление и режисурата на Георги Динев допринесоха за още по-яркото въздействие на музиката. Концертът завърши с песента „Let The sunshine in“ от мюзикъла „Коса“, а след нестихващите аплодисменти на многобройната публика тя беше повторена на бис.

Общински хор „Гена Димитрова“ получи за своя юбилей красиви букети и кошници с цветя от културните институти в Плевен, от общественици, политици, приятели и почитатели. Пристигнаха и поздравителни адреси, между които от Католическата църква в Плевен, Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и диригента Мария Мъркушева.   

Снимки: Плевенска филхармония

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here