„Писма от морето“ споделя в самостоятелна експозиция живопис художникът Илиян Ангелов

0
767
Илиян Ангелов

Поредна интересна изложба живопис подготвя за всички ценители на изобразителното изкуство художникът Илиян Ангелов. Тя има тематичен характер и е озаглавена „Писма от морето“. Авторът ще покаже над 50 творби, в които използва смесена техника – преди всичко доминира акрилът.

„Работите представляват един своеобразен преход между жанровете в изобразителното изкуство. Рисунката и живописта си кореспондират постоянно в съчетание на въглен и акрил и материали от родния ми край Каварна – пясък, червена пръст и др., поясни за „Духът на Плевен“ Илиян Ангелов.

Акцентът, който доминира, е носталгията по морето, по родния бряг и бащиния дом, а картините се превръщат във в писма необятната морска шир. „Надявам се зрителят да попадне в един друг, по различен свят, който разкрива съкровените за човека дом, род, семейство природа“, добавя той.

Изложбата може да бъде видяна в Артцентър „Плевен“. Първия ден – 27 май, вернисажът ще е достъпен в интервала 17-20 часа, а в останалите работни дни за галерията до 12 юни – от 10 до 18 часа. Посетителите трябва да са с маски и да спазват всички противоепидемични мерки.

Биография на художника

Илиян Ангелов е роден в град Каварна на 4.03.1964 г. Завършва Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в град Сливен, а през 1991 г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Александър Терзиев във факултет “Изящни изкуства” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. От 1991 г. участва в регионални и национални изложби. Има 7 самостоятелни изложби в периода 1992-2017 г. в различни населени места на страната. Създава илюстрации за два романа и участва във всички издания на малките форми в Плевен. Включва се в международен пленер и международна изложба в Румъния, както и в други артизяви.

Негови творби са притежание на държавни галерии и частни колекции в България, Румъния, Франция, Германия и Русия. Преподава изящни изкуства в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here