Писателката Неда Антонова ще говори за моралните добродетели на своите герои възрожденци на среща с ученици в Плевен

0
343
Неда Антонова
Писателката Неда Антонова

Изтъкнатата българска писателка Неда Антонова ще говори за моралните добродетели на своите герои възрожденци на среща с ученици в ПГ по механоелектротехника в Плевен. Дискусията ще е на 28 април от 11 часа. По-късно, в 16,30 часа, обичаната авторка от Плевенския край, ще се срещне с граждани в ХГ Дарение “Колекция Светлин Русев”.

Неда Антонова е родена в плевенското село Николаево. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург в Русия. Работила е като журналист – редактор е в художествената редакция на Военното издателство „Св. Георги Победоносец“, основател е на сп. „Отечество“. Член е на Съюза на българските писатели от 1983 г. и е автор на няколко стихосбирки, пиеси и на повече от 20 романа. На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима“ за Ботев и Венета, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“. Последният й роман „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“ също предизвика огромен интерес сред читателите.

Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата. Писателката е почетен гражданин на град Търговище, където живее. Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки, полски езици.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here