Пианистите Деян Табашки и Николай Цветков спечелиха престижни награди от международен конкурс в Италия

0
571
Деян Табашки
Деян Табашки

Пианистите Деян Табашки (12 клас) и Николай Цветков (6 клас) от НУИ „П. Пипков“ – Плевен, спечелиха престижни награди от VIII-я Международен конкурс “Citta di Spoleto“, който се проведе от 24 до 27 ноември в град Сполето, Италия. Деян Табашки е отличен с втора награда, а Николай Цветков е с първа абсолютна награда в своята възрастова група.

Деян Табашки впечатли журито с изпълненията си на Соната № 17 от Л. ван Бетовен – 2 и 3 части, “Ноктюрно” в до минор от Ф. Шопен и Етюд, оп. 25, № 11 от същия автор. Николай Цветков изпълни „Фантазия“ в ре минор от Ф. А. Моцарт и “Унгарска рапсодия” № 11 от Ф. Лист – с второто произведение той зарадва и публиката на Галаконцерта. 

Николай Цветков

Само преди дни – на 20 ноември, Николай Цветков беше отличен с Първа награда (в IV възрастова група) и Grand Prix на името на проф. Ростислав Йовчев на VII-я Международен конкурс за пианисти “Андрей Стоянов”, който се проведе в София.  

Двамата плевенски таланти са ученици от класа по пиано на Антоанета Воденичарова в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. За Деян Табашки тази учебна година предстои дипломиране, а за шестокласникът Николай Цветков – първо изпълнение на клавирен концерт с оркестър.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here