Пет училища в област Плевен ще обогатят библиотеките си с нови книги и кътове за четене по национална програма

0
294
книги
Old vintage books over beautiful bokeh background

Пет училища в област Плевен ще обогатят библиотеките си с нови книги и ще създадат кътове за четене по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, информират от Министерството на образованието и науката. Това са ОУ „Лазар Станев“ в Плевен, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Крушовица, община Долни Дъбник, ОУ „Христо Ботев“ в с. Пелишат, ОУ „Васил Левски“ в гр. Кнежа и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пордим.

Книги по програмата ще получат общо 117 училища в цялата страна. Общо 600 000 лв. ще бъдат разпределени между 7 начални, 53 основни, 52 средни и 5 обединени училища.

С отпуснатите средства по модул „Библиотеките като образователна среда“ на програмата ученици и учители ще имат възможност да разширят фондовете си с интересни издания от научнопопулярната, художествената и учебно-помощната литература.

Кътове за четене ще има не само в библиотеката, но и в пространства в училището, които позволяват това – фоайе, класна стая, в свободно помещение. За създаването на неформална уютна обстановка училищата планират обзавеждане, което включва подходяща мебелировка, осветление и стелажи, както и разнообразни конструктори и образователни игри.

За учениците в начален етап са предвидени инициативи като драматизация по приказка, четене по роли, състезания по правопис и краснопис, литературни четения. За учениците в прогимназиален и гимназиален етап – дебати и дискусии на различни теми, състезания по изразително четене и по краснопис, представяне на лично творчество на ученици, литературни четения и срещи с автори.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here