Първата си поетична книга „Всичко това съм” представя Ива Милковска в Плевен

0
460
Ива Милкоквска - поезия

Първата си поетична книга „Всичко това съм” ще представи Ива Милковска в Плевен. Интересната вечер, наситена и с много красива музика, се нарича “Откровения” и ще е на 27 април, четвъртък, в кафе “Бордо” (ул. “Сан Стефано” 14) от 18 ч. Необходима е предварителна резервация на тел. 087 865 0618. Входът е свободен.

В стихосбирката авторката е събрала най-добрите си творби, писани през годините. Творческите й търсения са белязани от любовта, смисъла на съществуването и силата на словото. Нейните стихове са ярки изображения, в които преобладава усещането за кратък миг, скъп спомен или копнеж. Поетичните откровения са отпечатък на душата й и са наситени с моментни или трайни емоции. Всяка творба е миг от времето, наситен с елементите на същността на авторката – искрена и смела, търсеща и вярваща, любяща и смирена, а в центъра на света на лирическите й герои грее вярата.

Ива Милковска е от град Кнежа и от 7-годишна започва да учи пиано при г-жа Мая Няголова. Завършва с пълно отличие музикална паралелка в гр. Враца със специален инструмент пиано при г-жа Емилия Прокопиева, а от есента на 2003 г. продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив – специалност „Педагогика на обучението по музика“.

От втори курс работи като помощник-диригент и корепетитор на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ в екип с покойния плевенски диригент Алеко Антонов. Ива Милковска има и завършени магистратури „Бизнесадминистрация“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Понастоящем работи като учител.

По време на поетичната вечер ще прозвучи авторска музика на Йорданка Минева в изпълнение на пианистката Мариана Мирчева. Йорданка Минева е от Плевен, където завършва СМУ „П. Пипков“. След това продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив – със специалност “Музикална педагогика”. Дълги години живее в Италия, където е учител по пиано и води музикални курсове със собствен метод на преподаване в детски градини и начални училища. Автор е на детски и други песни, както и на пиеси за пиано.

В Италия издава два клавирни сборника с издателство „Florestanoedizioni“: „Да свирим в неравноделни размери“ (2013 г.) и „Мистерията на българските ритми“ (2016 г.). Сборниците имат текстове и на български език. Йорданка Минева организира много музикални спектакли, фестивали и конкурси – често е канена и като член на жури.

Неотдавна се връща в България и продължава да работи като учител по пиано в София. Носител е на Голямата награда (Grand Prix) за цялостна композиторска дейност от IX-я Международен дистантен конкурс „Нови гласове песни и изкуства“ (юни 2022 г., София). През годините учениците й печелят над 130 награди от национални италиански, български и международни музикални конкурси.

Мариана Мирчева е родена в Плевен, където завършва СМУ “Панайот Пипков” с две специалности – пеене и пиано, а в последствие – и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, със специалност музикална педагогика.

Професионалният й път е свързан с Плевенската, Старозагорската и Софийската опери, с Музикалния театър “Стефан Македонски” в София, както и с Операта в Измир, Турция. Участвала е в няколко триа, с които изпълнява класическа музика на италианските круизни кораби MSC. Четири години е пианист на Плевенската филхармония, а понастоящем е корепетитор в Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here