Отменя се провеждането на Деня на народите в Медицинския университет заради епидемичната обстановка

0
389
Ден на народите

Отменя се провеждането на Деня на народите в плевенския Медицински университет заради епидемичната обстановка, информират от висшето училище. Събитието трябваше да се състои утре, 17 октомври, но се отлага за пролетта на 2021 г.

Вчера се е състояла онлайн среща по инициатива на министъра на образованието Красимир Вълчев на ректорите на висшите училища в Р България с представители на Министерството на здравеопазването, на която са обсъдени необходимите действия, които да се предприемат във връзка с динамичната и усложняваща се пандемична обстановка в страната. По препоръка на министър Вълчев ръководствата на университетите трябва да осигурят необходимите условия за провеждане на избрания от тях модел на протичане на учебния процес – в повечето случаи следване на хибриден модел от присъствено и електронно обучение, при максимално спазване на противоепидемичните мерки и контрол.

Препоръчано е да се сведе до минимум присъственото провеждане на всички други събития от академичния живот на висшите училища. Министър Вълчев е уверил ректорите, че при следване на ясно разписани правила за провеждане на учебния процес и протоколи за действие при наличие на позитивен за COVID-19 студент или такъв със симптоми, няма да има основание за затваряне на университети и преминаване изцяло към обучение в електронна среда. Такова превключване ще се наложи единствено, когато на картата на разпространение на заразата в съответния регион има регистрирани толкова случаи с корона вирус, че той се освети в червено.

В тази връзка, следвайки направените препоръки от Министерствата на образованието и здравеопазването, Ректорският съвет на МУ – Плевен реши да отложи за пролетта на 2021 г провеждането на Деня на народите (International Day), което бе насрочено за 17 октомври 2020 г., събота, в двора на Ректората на висшето училище. Около това решение са обединиха и трите студентски организации, които представляват интересите на студентската общност – Студентски съвет, Асоциацията на чуждестранните студенти и Асоциацията на студентите по медицина.

На среща с младите си колеги ректорът на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов ги увери, че здравето на всеки отделен студент и безопасното протичане на учебния процес във висшето училище са приоритети в условията на усложняваща се и динамична пандемична обстановка. Затова и церемониите по дипломиранедо края на 2020 година ще се проведат онлайн по факултети – дипломантите ще положат клетва и ще бъдат приветствани чрез видеообръщения от декана и ректора. След това по указан ред ще получат своите дипломи, награди и подаръци, както и възможността да се снимат с академична тога.

Денят на народите и тази година щеше да бъде посветен на благородна кауза. Събраните от входни такси средства щяха да бъдат дарени за консумативи на Вирусологичната лаборатория на МУ – Плевен. Студентите ще намерят друга форма за набиране на средства за подпомагане на Вирусологичната лаборатория за изследване на корона вирус на МУ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here