Откриват алеята „Андрей Романов” в района на Панорама “Плевенска епопея 1877”

0
242
Алея "Андрей Романов"

Алеята, кръстена на името на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов, ще бъде открита официално на 10 октомври (вторник), в 11.00 ч., в района на Панорама „Плевенска епопея 1877”. Организатор на събитието е Община Плевен.

Алеята от кръстовището на улиците „Ген. Владимир Вазов” и „Мур” до паркинга на Панорама „Плевенска епопея 1877” беше наименувана „Андрей Романов“ по предложение на кмета на Община Плевен Георг Спартански, подкрепено единодушно от Общинския съвет в Плевен.

Изборът на мястото е много символичен, тъй като именно по времето, когато Андрей Романов е кмет, монументът Панорама „Плевенска епопея 1877”, превърнал се в емблема на града ни, е построен за по-малко от година. Периодът на управление на Андрей Романов – 1971-79 г., ще остане в новата история на Плевен и с реконструкцията на централното градско ядро и изграждането на Големия фонтан, на трите водни огледала и Водната каскада; със строителството на всички подземни съоръжения и изграждането на нова декоративна настилка на централния площад и засаждане на дървесна и цветна растителност, както и със строителството на алея „Скобелев“. През неговия мандат в Плевен са построени 13 282 апартамента, голям брой детски заведения и училища.

Андрей Романов ни напусна на 7 февруари 2023 г. – на 96-годишна възраст.

Андрей Романов
Андрей Романов

Информация: Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here