Отиде си Никола Попов – дългогодишен председател на Клуба на дейците на културата в Плевен

0
1396
Никола Попов

На 91-годишна възраст си отиде Никола Попов, наричан често „културната памет на Плевен“. Колоритна и ярка личност, той ще остане завинаги свързан с културната история на града от 1957 година до днес. Дълги години Кольо Попов, както го наричаха всички, беше инициатор и организатор на прояви, които преди смяната на политическата система носеха престиж на Плевен и го наредиха сред духовните центрове на България. Знакова фигура за града, той имаше дарбата да създава и ценни приятелства с изявени личности сред елита на нацията ни, както и с гости от чужбина, които завинаги останаха свързани с духовната същност на Плевен.  

Никола Попов работи в най-голямото плевенско читалище „Георги Димитров” – сега „Съгласие 1869”, в Окръжната библиотека, в отдел „Култура” на Градския съвет. На 1 октомври 1964 г. се ражда нова културна институция в Плевен – Клуба на дейците на културата (КДК), на която Попов е секретар, а от 1991 г – и несменяем председател. Клубът обединява творци от различни направления, включително журналисти и хора на духа, които общуват, обменят идеи и споделят с радост постиженията си. Ражда се поредицата „Портретна вечер”, която дава възможност на плевенската публиката да се срещне с творци като проф. Христо Бръмбаров, Гена Димитрова, Ангел Спасов, Петър Колев, Павел Матев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Станка Пенчева и много други.

Много популярна става и Кинолекторията, която се провежда веднъж седмично и представя образци на световната кинокласика, а интересът към нея е огромен. Всеки път идват известни кинокритици като Георги Стоянов – Бигор, Тодор Андрейков, Ивайло Знеполски, Владимир Игнатовски, които изнасят интересни беседи. На много почитатели се радват футболните мачове между писатели и художници, другарските срещи за различни празници, разменните гостувания с клубове от страната.

Кольо Попов е личност, която има връзка със създаването на Плевенската опера „Христо Бръмбаров“ (през 1971 г. тя се ражда като общински културен институт, а от 1975 г. става държавен), както и с опитите да бъде съхранена. Неговото име се свързва и с къщата-музей „Ангел Спасов”, която отдавна не съществува, а опитите да бъде възстановена до момента не се увенчават с успех. Попов пише книгата „Живот в сянка“, в която чрез спомени, писма и документи рисува интригуващ и правдив образ на големия български скулптор Ангел Спасов, който е родом от Плевен. В книгата си „Личности и феномени” пък среща читателя с крупни художествени прояви в нашия град през втората половина на миналия век. Той е автор и на първата книга за Вера Кочовска – „Феноменът Вера“.

През 1974 г. Никола Попов отново става секретар на читалище „Съгласие 1869“. Прави подобрения в кадровия състав и създава нови културни форми. Много обичани стават младежкото мероприятие „Дъга“, прожекциите на архивни филми, танцовото увеселение с програма „Неделя 150” и др.

Постиженията му са значими и на друго поприще – от 1 март 1983 г. до пенсионирането си на 1 август 1990 г. е директор на Художествена галерия „Илия Бешков“. Организира голяма юбилейна изложба световноизвестния художник от Плевен акад. Светлин Русев. Прекрасно се справя и с основната си задача – да обогати основния фонд на галерията, който при постъпването му на работа е 1500 произведения, а при напускането си оставя повече от 4000 творби живопис, графики, скулптора и икони. Голямата му гордост е, че успява да събере повече 1 000 творби на патрона на галерията – Илия Бешков, и да организира изложби с негови картини в Италия, Чехословакия, Москва и Белград. Дарението на произведенията е направено от сина на изявения български художник от Плевенския край – Александър Бешков.

През 1991 година създава „Галерия 13“, която работи с известни български художници и е сред първите частни салони в България. Кръстник на артпростраството е акад. Светлин Русев. Още от създаването си галерията залага на работа с утвърдени у нас и по света съвременни български автори, с наложен стил и име в областта на живописта и скулптурата. 

За активната си дейност в КДК Кольо Попов е отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий”. През 2009 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Плевен“ с решение на Общинския съвет.

Близките и съгражданите на Кольо Попов ще се сбогуват с него утре, 21 април, в 11 часа на Гробищен парк „Чаира”.

Поклон пред светлата му памет!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here