Отбелязваме Световния ден на поезията и Международния ден на кукления театър

0
579
поезия, перо

Отбелязваме Световния ден на поезията и Международния ден на кукления театър днес, 21 март. Празникът на поезията е факт от 1999 г. по инициатива на ЮНЕСКО. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.
Денят е повод за почитане на поетите, насърчаване на рециталите, четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства – театър, танци, музика, живопис, и др.


В България Световният ден на поезията ще бъде отбелязан с различни инициативи. В София са предвидени поетическо четене в Министерството на културата с участието на 21 поети, след което ще бъде открита изложбата „Поезия на 5-ия” етаж. С двете събития Министерството на културата дава началото на сериозния разговор за поезията и подкрепата в тази област. Същия ден ще се проведе и Кръгла маса с участието на поети, преводачи и заинтересовани страни в процеса, за да бъдат очертани теми, проблеми и предложения, които ведомството да има предвид в разработването на държавните политики за подкрепа.

Вечерта в парк „Гео Милев” също ще се състои рецитал с участието на актьорите Филип Буков, Ники Сотиров и Веселин Калановски. Те ще представят стиховете на българските поети П. К. Яворов, Атанас Далчев, Георги Господинов, Дамян Дамянов. В събитието със свои стихове ще се включат ученици от 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, 109 ОУ „Христо Смирненски“ и директорът на 148 ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич“.

Днес светът чества и Международния ден на кукления театър. Той е обявен през 2003 г. по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Празникът е посветен на популяризирането и подкрепата на това любимо на малки и големи изкуство. По този повод в почти всички театри в големите градове се организират куклени представления. В ДКТ “Иван Радоев” в Плевен децата могат да гледат от 18 часа постановката “Снежно приятелство“ с автор и режисьор Милена Мавродинова.

В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства, а само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. 16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ, започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство. След още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена, където и до днес фантазията на преподаватели, сценографи, художници и учащи неуморно се разгръща, за да запали същата искра на въображението и в очите на зрителите – малки, големи и още по-големи. .

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here