Организиране на Коледна изложба е първата задача на новия председател на Дружеството на плевенските художници Николай Неделчев – Кокала

0
1222
Николай Неделчев Кокала

Организиране на традиционната Коледна изложба е първата задача на новия председател на Дружеството на плевенските художници Николай Неделчев – Кокала. Събитието ще е на 19 декември, в Артцентър “Плевен”, от 18 ч., информира за “Духът на Плевен” той.

Неделчев е избран за председател на 8 ноември – по време на Отчетно-изборно събрание на Дружеството. В Управителния съвет са още художниците Илиян Ангелов, Сашо Камбуров и Емил Иванов. Сред приоритетите на новото ръководство е да сплоти още повече членовете на дружеството, както и да бъдат поканени стойностни млади художници да членуват в него. Новият председател е категоричен, че критериите за прием на членове ще останат много високи, за да се отстоява във времето авторитета на организацията, създадена и утвърдена от големи творци като Ангел Спасов, Сидония Атанасова, Дило Дилов, Светлин Русев и др.

Състоялата се наскоро изложба с творби на млади автори в ХГ “Илия Бешков” даде възможност да се покажат много добри творци от поколението до 35 години, като най-добрите от тях ще бъдат поканени да подадат заявления за членство в Дружеството на плевенските художници, сподели още Николай Неделчев – Кокала.

Освен това планира да се проведат разговори с художествени галерии в страната, в които плевенските художници да се представят с общи експозиции. От друга страна в Плевен ще бъдат представени интересни гостуващи автори.

Новият председател на Дружеството има намерение да предложи и Етичен кодекс на своите колеги, който да допринесе за издигане още повече нивото на организацията и сплотяването на нейните членове. „В момента в залите на ХГ „Илия Бешков“ посетителите могат да видят един прекрасен Есенен салон на членовете на Дружеството. Темите са разнообразни, техниките – също, и се вижда, че почти всички автори са се постарали много да се представят подобаващо в тази експозиция“, коментира още Николай Неделчев – Кокала.

За Николай Неделчев – Кокала

Николай Неделчев – Кокала е добре познат на ценителите на изобразителното изкуство в Плевен, който е негов роден град. Развива таланта си в Художественото училище за приложни изкуства в Троян, след което продължава образованието си в Националната художествена академия – в керамичното ателие на проф. Красимир Джидров. Именно в областта на керамиката работи вече десетилетия, като е известен с новаторските си решения. Паралелно с това Кокала твори и живописни платна. Усъвършенства се при големия български живописец Вихрони Попнеделев. Известен период пребивава в Швеция, където се занимава с бяла керамика.

Носител е на множество отличия, представял е творбите си в експозиции в София, Плевен, Египет, Швеция и др. Миналата година подреди изложба по повод 50-годишния си юбилей в Артцентър „Плевен“. Тогава показа 73 произведения – живопис, рисунки, въглени потрети от следването си Академията, произведения от по-ранни периоди, от пребиваването си в Швеция. През октомври тази година представи самостоятелна изложба в Къщата на художниците в Плевен.

Лауреат е на престижни конкурси, участвал е в изложби в София, Плевен, Египет, Швеция и другаде. Авторът създава автопортрети, портрети, пейзажи, натюрморти, фигурални композиции.

Член е на Съюза на българските художници и е част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here