Общините Белене, Никопол и Гулянци ще развиват културен туризъм чрез дигитализация на първата българска печатна книга “Абагар”

0
334
Абагар

Aтрактивна дигитализация на първата българска печатна книга „Абагар“ ще изгради модерен облик на литературния туризъм в дунавските общини Никопол, Белене и Гулянци. Инициатива е на експертния екип на Фондация “БлуЛинк” като част от усилията на организацията да насърчава устойчивото използване на богатото културно и историческо наследство по р. Дунав в рамките на проекта DANUrB+.

На 31 август, от 10:30 часа, в тържествената зала на Община Никопол ще се проведе работна среща по темата, информират от Областна администрация – Плевен. Ще бъде подписан План за действие за развитие на културния туризъм в общините Белене, Никопол и Гулянци, изготвен от екип на фондация “БлуЛинк” под ръководството на д-р Павел Антонов – съучредител и управляващ редактор на Фондация „БлуЛинк“.  

Освен Ивелин Савов – кмет на Община Никопол, Милен Дулев – кмет на Община Гулянци, и Лъчезар Яков – кмет на Община Гулянци, на срещата се очаква да присъстват и гости от Ореш и Трънчовица – селища, свързани с живота на автора на “Абагар” Филип Станиславов, както и д-р Павел Антонов.

„Абагар“ е първата книга, отпечатана на кирилица и хърватски (илирийски), която съдържа елементи от новобългарския език.  Изданието е съставено и публикувано в Рим през 1651 г. от бъдещия никополски католически епископ Филип Станиславов в чест на легендарния цар Абгар V Уккама. Книгата представлява молитвеник за нуждите на католическата църква в България. Един от запазените 17 екземпляра се съхранява в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – София.

Експерти от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, издателство „Сиела“, катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“- Русе и водещи експерти за периода на Чипровската книжовна школа имат интерес към инициативата за дигитализиране на „Абагар“. Целта е през 2024 г. по подобаващ начин да бъде отбелязана 350-годишнината от смъртта на Филип Станиславов.

Той е тясно свързан с Никопол, където е назначен за епископ на католическата епархия през август 1 648 година – там е погребан през 1674 г. “БлуЛинк” подкрепя съхраняването на културно-историческото наследство на Никопол и съседните общини Белене и Гулянци чрез проект “Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав” (DANUrB+) с подкрепата на Регионалната програма за Дунав на ЕС. Целта му е насърчаване на връзките и взаимодействието на дунавските общности и повишаване на местното развитие чрез международната туристическа привлекателност.

Освен в България, проектът се изпълнява в Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия и Румъния. Съфинансиран е от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Р България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Литературен маршрут, вдъхновен от легендарното печатно издание на Филип Станиславов, ще свърже по естествен начин местни дунавски общности, като част от усилията на „БлуЛинк“ в подкрепа на опазването на културно-историческото им наследство, убедени са създателите на проекта.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here