Ножарски пленер ще се проведе в Плевен

0
2715
Ножарски пленер - Плевен
Снимка: Гилдия на българските ножари и ковачи

Ножарски пленер ще се проведе в двора на Регионалния исторически музей в Плевен от 29 септември (в 10 ч.) до 1 октомври. Официалното откриване е на 29 септември, в 17,30 ч., със специален поздрав от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Всички желаещи могат да се запознаят с майсторството на участниците и в събота от 10.00 до 19.00 часа, както и в неделя от 10.00 до 13.00 часа. Амбицията на организаторите е пленерът не само да стане традиционно ежегодно събитие за Плевен, но и да бъде с международен характер с участието на представители от побратимени градове.

В изложението ще се включат множество майстори – ножари и ковачи, както и представители на други занаяти. Посетителите ще се насладят на демонстрации на етапите на изработка на ножа – от изковаване на острието до шиене на канията. Ще бъде представено и художествено коване – техники при изработка на различни декоративни елементи. Всеки от гостите ще има възможност и да си изработи сам сувенирно ножче за спомен.

Участниците в пленера са около 40 от цялата страна, сред които са и демонстратори, които ще четат лекции, ще правят различни презентации и ще дават професионални съвети на интересуващите се от занаята. Сред тях е и Николай Николов, който е носител на световна титла в състезание по изработване на ножове във Франция.

“Всеки е добре дошъл да се докосне до магията на занаята”, отправят покана участниците в пленера. Събитието се организира от Сдружение „Гилдия на българските ножари и ковачи“ със съдействието на Община Плевен, Регионалния исторически музей – Плевен, Сопотския еснаф, форумите „knivesBg“ и „Bladeforum“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here