Новият брой на литературния Алманах “Мизия” – калейдоскоп на изкуството и културата в Плевен през 2022 г. 

0
466
книги

Интензивна е подготовката на новият брой на Алманаха за литература, изкуство и култура “Мизия” 2022, орган на Дружеството на писателите в Плевен. Годишният сборник излиза с финансовата подкрепата на Община Плевен, като тази традиция е жива повече от 40 години.

В изданието ще бъдат представени най-вече автори, членове на Дружеството на писателите в Плевен. Ще има обичайните рубрики: поезия, проза, литературна критика, хумор и сатира, детска литература, преводи, направени от плевенските поети и прозаици.

“Но в алманаха винаги е имало и още една страна, която го прави уникално издание за нашия град. Това е присъствието и на другите изкуства и културни събития от живота на града ни. Ще бъдат отбелязани подобаващо юбилейната годишнина от Освобождението на Плевен от турско робство и кръгли годишнини на наши литературни творци, които вече не са между живите: например 150 години от рождението на Георги Домусчиев, на един непознат литературен творец от най-ранните литературни времена в Плевен – Георги Смолянов, и други, но и юбилейни годишнини на много художници”, информира за “Духът на Плевен” Татяна Духлинска, поет, преводач и журналист, един от съставителите на Алманах „Мизия“.

Обичайно изданието има един художник на броя, но в последните две години се случи така, че за много известни имена от художническия свят имаше повод те да бъдат представени. Тази година между тях е скулпторът Кирил Тодоров, а от живите автори юбиляри са Хинко Хинков, Красимир Коцев, Красимир Люцканов, Юри Буков и други, като те ще бъдат представени с по две творби в Алманаха. За корицата на годишника е избрана творба на Юри Буков.

“Както е обичайно, ще има и обзор на литературната продукция, която е излязла от печат през 2021 г. и началото на 2022 г. – това са нови книги от плевенски автори. Надяваме се новият брой на Алманах „Мизия“ да е интересен като четиво и полезен с познание за хората, които се интересуват от културния живот в нашия град”, добави Татяна Духлинска.

По традиция в алманаха ще има и творби на плевенските живи красици в националната ни литература – това са Найден Вълчев, Христо Ганов, Георги Константинов, Пелин Пелинов.

Дружеството на писателите създаде своя нова страница във Фейсбук – “Словото на Мизия”, където могат да бъдат прочетени творби от плевенски автори. Там ще бъдат представяни и техните книги, както и онлайн събития, свързани с чествания и годишнини. Писателите канят всички свои приятели и почитатели да харесат тази страница, за да могат да бъдат свидетели на литературния живот на Плевен.

“Времената са трудни, малко са възможностите за организиране на реални събития, поради пандемията. Но идващата пролет е надежда, че ще можем да реализираме и реален вариант литературните събития в двора на писателската къща, която се намира във Възрожденския комплекс”, коментира още Духлинска.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here