Носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ Илиян Ангелов: Човешката значимост се изразява в това постоянно да работиш над себе си

0
829
Илиян Ангелов

Илиян Ангелов е удостоен с наградата „Св. Пимен Заграфски“, която Дружеството на плевенските художници и Община Плевен връчват от 2009 г. всяка година. Той получи отличието си при откриването на Есенния салон с творби на плевенски творци, което се състоя снощи пред Артцентър „Плевен“. В експозицията са представени 32-ма творци с 60 творби живопис, графика и скулптура.  

Есенен салон 2020 г

Тази година беше водопад от добри и лоши изненади за Илиян Ангелов, призна той за „Духът на Плевен“. Тематичната му изложба живопис „Писма от морето“, която беше открита на 27 май 2020 г. в Плевен, беше приятна емоция за всички след първата ковид пауза. Удовлетворяващ за него – в ролята му на учител по изящни изкуства в Национаното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, беше и успешният прием на млади художници. През юли последва второ представяне на тематичната изложба „Писма от морето“ в родния му крад Каварна. За съжаление, малко преди нея баща му си отива от този свят, а Илиян Ангелов посвещава експозицията на неговата памет.

Признава, че след тази загуба трудно се връща в Плевен, но усилната работа го спасява. Участва в 10-то Биенале на малките форми в Плевен, което беше открито преди дни. Идва и Есенният салон на плевенските художници и неговата „Приказката за рибаря“ 1 и 2 прави впечатление на журито, което му присъжда престижната награда „Св. Пимен Зографски“. Художникът е изненадан приятно от признанието и по този повод сподели: „Човешката значимост се изразява в това постоянно да проучваш, да експериментираш, да работиш над себе си. Да бъдем здрави, мотивирани и позитивни! Дай Боже здраве и радости! Другото е труд и любов!“.

„Приказка за рибаря“ 1 и 2 – Илиян Ангелов

Отличените творби на Илиян Ангелов с наименование „Приказка за рибаря“ 1 и 2 носят спомена за реални събития от неговото детство. „Някога, до крайпътната врата на къщата ни, идваше един възрастен рибар с магаренцето си – дядо Желес, одърпан и мокър. Носеше прясна риба и миди на баба и дядо. Докато баба готвеше, старците удряха по една-две чашки и рибарят забравяше, че трябва да ходи и при други съседи. Баба се чудеше какво да прави с толкова риба и миди. Така отраснах – покрай дядовци и баби“, спомня си Илиян Ангелов. Подобни картини от неговото „нормално и обикновено детство“, както той го определя, често се превръщат в изкуство. „Приказка за рибаря“ е и метафора на тревожното и тъжно очакване на любим човек, както и на безкрайната свобода, която морската шир влива в морските хора завинаги.

Биография на Илиян Ангелов

Илиян Ангелов е роден в град Каварна на 4.03.1964 г. Завършва Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в град Сливен, а през 1991 г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Александър Терзиев във факултет “Изящни изкуства” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. От 1991 г. участва в регионални и национални изложби. Има 7 самостоятелни изложби в периода 1992-2017 г. в различни населени места на страната. Създава илюстрации за два романа и участва във всички издания на Бианалето малките форми в Плевен. Включва се в международен пленер и международна изложба в Румъния, както и в други артизяви.

Негови творби са притежание на държавни галерии и частни колекции в България, Румъния, Франция, Германия и Русия. Преподава изящни изкуства в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. През 2020 г. изявеният творец представи тематичната си изожба живопис „Писма от морето“ в Плевен и Каварна.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here