Номинираха за „Икар“ спектакъла „Антигона“ на ДКТ „Иван Радоев“

0
336

Спектакълът „Антигона“ на ДКТ „Иван Радоев“ е номиниран за Националните награди „Икар“ 2023 г. на Съюза на артистите в България – в категория „Майсторско техническо осъществяване“. Режисьор на постановката е Александър Морфов, за който заглавието беше и своеобразно завръщане на българска сцена след години работа в чужбина.

В театралното събитие участват актьорите Деян Донков, Адриан Филипов, Александър Кънев, Антъни Пенев, Асен Данков, Бориса Сарафова, Валентин Василев, Васил Витанов, Диана Ханджиева, Елица Анева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Маргарита Костова, Мария Йорданова Мариян Стефанов, Марияна Петрова, Милена Ерменкова, Михаил Михайлов, Надя Керанова, Нина Илиева-Петкова, Ованес Торосян и Сергей Константинов.

Антигона
„Антигона“ – предпремиерно представление през юни 2022 г.; снимка – архив „Духът на Плевен“

Спектакълът е изграден около версията на Жан Ануи, базирана върху трагедията на древногръцкия драматург и поет Софокъл, използвани са и идеи и фрагменти от Рой Хен, но сценичният вариант е създаден в процеса на репетициите, каквато е обичайната практика на именития режисьор.

Спектакълът се играе при голям успех, беше аплодиран бурно и в столичния Народен театър „Иван Вазов“. Следващото представление в ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен ще е на 18 февруари, от 19 ч.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства „Икар“ се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІII издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here