Номинираха две плевенски учителки за пазители на традициите заради бродираните им произведения

0
1911
Димка Дилкова и Галя Йошовска

Сестрите Галя Йошовска и Димка Дилкова – и двете учителки в Плевен, са номинирани за националното отличие „Пазител на традициите“ от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.) заради бродираните им произведения. Гласуването е до 15 октомври на страницата „Guard of Traditions – Пазител на Традициите“ във Фейсбук. Към момента двете плевенчанки са втори. Във всяка от 7-те категории на годишните национални отличия са предвидени по 2 награди – на публиката, която се определя след гласуване, и на журито.

Димка Дилкова е преподавател в ОУ „Д-р Петър Берон“, а Галя Йошовска е технологв ПГ по облекло и текстил „Хр. Бояджиев“ в Плевен. И двете от деца харесват традиционните за българката плетиво, бродерия и други приложни дейности. В последните години решават вместо големи гоблени да вложат мини бродериите в различни сувенири и предмети за празници, поздравителни картички за различни поводи и др. Така преоткриват за себе си магията на българските шевици и създават цяла колекция от картички, несесери, книгоразделители.


Бродират и първите си ризи с мотиви от български шевици, които с удоволствие носят. Галя Йошовска започва да изработва чанти с бродерия, а по-късно им хрумва да правят и бижута, като бродират мотиви от български шевици върху колиета, гривни, обеци и пръстени. „Това се случи през късното лято на 2015 година, когато станаха факт първите ни бижута с шевици, избродирани на панама 32 каунт, с миниатюрни размери, побрали в себе си непреходната красота от бабините ракли, на която искахме да вдъхнем нов живот. Тези два комплекта, които сложиха началото на нашата колекция от бижута, и до днес носим с удоволствие и гордост“, споделя Димка Дилкова.


Оттогава са изработили много и най-разнообразни варианти на бижута, които изпращат както до всички кътчета на България, така и до различни точки на света – САЩ, Канада, Аржентина, Германия, Великобритания, Франция, Норвегия и др. Щастливи и горди са, когато успеят да доставят удоволствие и радост на хората, които получават като подарък по различни поводи изработено от тях бижу и им изпращат думи на благодарност и възторг. Паралелно с колекцията бижута, не спира да се обогатява и колекцията от чанти на Галя Йошовска, разнообразни са и аксесоарите за господата.

Своите прекрасни гоблени и шевиши плевенчанките демонстрират и като участнички в различни изложби и форуми. През март 2013 г. участват в изложбата „Исторически забележителности и паметници на България” във Велико Търново, където излагат гоблени, свързани с историята на България. Две години по-късно, отново във Велико Търново, се включват в изложбата „Да съхраним българското изкуство“, в която са изложени гоблени, разработени по картини на български художници.

Същата година, заедно с другите момичета от плевенската гобленарска група, се представят в обща изложба на гоблени в залите на Регионалния исторически музей в Плевен. През април 2016 г. пък са гости на традиционната изложба на Клуб „Приятели на гобена, българската шевица и други приложни изкуства”, която се провежда ежегодно в Руския културно-информационен център в София.

Любовта си към бродерията, и особено към българската шевица, Димка Дилкова успява да предаде и на своите ученици. От няколко години тя ги учи на красота и естетика чрез това прекрасно изкуство, като най-малките й последователи са второкласнички. Уменията им растат заедно с тях, а българщината е вкоренена дълбоко и завинаги у тях. Те с трепет бродират портрети на Ботев, Левски и други национални герои и просветители, както и трибагреника на България. Момичетата са вдъхновени и заразени с магията на творчеството и с нетърпение очакват да започнат занимания следващата седмица.

Ивана Цанова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here