Никола и Марина Кацарски са с призови отличия от Международния конкурс „Приказка за София“

0
446
Марина и Никола Кацарски

12-годишните близнаци Никола и Марина Кацарски са с призови отличия от Международния конкурс „Приказка за София“. Плевенските талантливи деца са отличени съответно в разделите „Литературно творчество“ – категория “Приказки и легенди”, и „Фотография“.

В първото издание на конкурса „Приказка за София“ участваха 180  творби на деца от България, Испания, Сърбия, Абу Даби, Украйна, Полша, Република Северна Македония. Проявата е за творби, свързани с историята на София; за личности, които са оставили светла диря в столичното и българското културно пространство; за позабравени емблематични кътчета на българската столица, съвременния й облик и път за развитие.

Повечето творби са публикувани в Детското онлайн издание „Щъркел“ – http://storks.biz/, което е организатор на проявата. Това е и първата награда за всички участници. Творбите в тази презентация са широката извадка и най-доброто в този конкурс. Всички те ще получат грамоти за отлично представяне.

Освен това са предвидени награди за най-добрите. “Съзнателно не определихме първо, второ и трето място. Макар да е във формат “конкурс”, не бихме искали конкурсите ни да се възприемат като състезание и надпревара кой ще грабне златния медал. Нашите конкурси по-скоро приличат на фестивали, на шествие, в което всеки има възможност да покаже най-доброто от себе си. Състезанието е със самите нас – следващия път все по-добра картина да нарисуваме, все по-добър стих да напишем, все по-добре да разкажем някоя история”, коментират организаторите на конкурса”, споделят от списание “Щъркел” .

*****

Легенда за София

Автор: Никола Кацарски, 12 г., гр. Плевен

Вечер тихо, преди да заспя,

шепнеше ми баба приказка една

за нашата чутовна, древна земя,

за малката София – легенда една.

В несметни богатства и пълна хазна

живял император на тази земя,

но тежка била неговата съдба.

Болест повалила прекрасната му дъщеря.

Велик император и любящ баща,

неуспешно дирил лек за свойта дъщеря. 

Но съдбата му изпратила мъдростта

чрез старец с дълго бленувани слова.

Че нейде далеч се простира земя

в подножието на красива планина –  

с извори бистри, лековити,

със слънце и топлина пропити.

И заживяла София със своя баща

в тази далечна прекрасна земя.

И станало чудо! О, небеса!

Не след дълго оздравяла тя.

Грейнали усмивки по всички лица.

Песен огласила лековитата долина.

Църква издигнала благодарността

на Юстиниан – любящия баща.

„София“ нарекъл храма –

на свойта дъщеря,

за преклонение пред Бога

и неговите чудеса.

*****

Храм-паметник „Св. Александър Невски“, автор: Марина Кацарска

В края на декември 2022 г. Никола и Марина бяха удостоени с най-високите отличия в VII Международен ученически конкурс „Роди се дете. Син ни се даде.“ Никола спечели Голямата награда с дигиталната си рисунка „Рождество Христово“, а Марина – с приложната си творба от естествени материали „В очакване на Рождество“. Участваха 280 деца на възраст от 3 до 18 г., от 9 държави: България, Украйна, Сърбия, Полша, Испания, Италия, Република Северна Македония и Черна гора.

„Рождество Христово“, автор: Никола Кацарски.
„В очакване на Рождество“, автор: Марина Кацарска.

За трета поредна година Марина и Никола Кацарски бяха включени в „ТОП 100 Даровити деца на света“ – престижна международна класация на Charumela Art School, Бангладеш. Те бяха удостоени и с най-високото отличие – златна статуетка „Best Child Atrist of the Year“. Годишните награди се присъждат от международно жури, включващо изтъкнати художници от 16 държави. Творби на плевенските таланти бяха отпечатани от Charumela Art School като поздравителни коледни и новогодишни картички и календари. Плевенските деца развиват талантите си в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here