Стотици почитатели на Весела Димова съпреживяха вълнуващото представяне на новата й стихосбирка „Когато въздухът е лунен“ (видео)

0
2466
Весела Димова

Представянето на новата стихосбирка „Когато въздухът е лунен“ на утвърдената българска поетеса Весела Димова, което се състоя снощи в ресторанта на хотел „Ростов“, предизвика огромен интерес. Повече от 300 приятели и почитатели на авторката искаха да съпреживеят това значимо културно събитие в началото на 2020 година в Плевен и да й поднесат цветя в знак на уважение към таланта и безкомпромисното й изкуство. Водени от силна емоция и нетърпение, многобройни читатели с книга в ръка изчакваха търпеливо реда си за автограф още преди началото на събитието, което беше част от културния форум Плевенска артсцена „Измерения“, организиран от Сдружение „Духът на Плевен“.

В красивата и топла книга „Когато въздухът е лунен“ са събрани многоцветни творби, родени през последните 4 години в неизброимите пластове на душата на своята авторка. Там, където са срещите, разделите, спомените, извървените и неизбродените възможни пътеки, самотните разпятия на житейските кръстопътища, срещите със себе си, най-свидните мигове, съзерцанията, гласовете на тишината, божествените откровения и предчувствията за Отвъд.

Весела Димова е от смелите поети, които не си слагат граници на възприятията, когато се потапят в творческите измерения. Тя търси и намира нужното й, облича го в слово, мисъл и чувство и му подарява свободата. Чрез нея стиховете й заживяват свой живот и достигат до хиляди читатели.

Кристияна Стоянова – китара

Печатала е свои литературни творби в наши и чужди издания, а по нейни стихове са създадени песни. Автор е на стихове и на руски език, някои от които се превръщат в текстове на романси. Творбите й са превеждани и публикувани на руски, румънски, македонски, португалски, арабски и други езици. Поетесата е член на Съюза на българските писатели, на Международния клуб на лекарите – писатели, на Дружеството на плевенските писатели и на ръководството на Клуба на дейците на културата в Плевен, чиято ежегодна награда „КДК – Арт“ й е връчвана 2 пъти. Обявена е за „Плевенчанин на годината“ за 2008 г. – тази наградата е учредена от Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ с управител доц. д-р Емилияна Конова, под чиято егида се проведе събитието снощи.

Николай Михайлов – китара

Плевен има привилегията да е родният град на Весела Димова. Още в ученическите си години поетичният й талант заявява себе си и така… до днес, когато срещна публиката с 18-тата си книга – зряла, мъдра, пленяваща, разтърсваща. Обемът й е внушителен – близо 500 страници, но още по-внушително е съдържанието й. То води читателя през всички възможни измерения на любовта, които човешкото същество може да изживее и осъзнае. Както казва Весела Димова: „Любовта съществува в три агрегатни състояния: кристално, стихийно и всепрощаващо – никога не знаеш в кое от тях ще те намери“.

Любовта е в центъра на поетичния свят на Весела Димова, а човешкото сърце се радва на особено внимание от нейна страна – тя го изследва и като поетеса, и като лекар кардиолог. Чува неговия тих глас, превежда го на езика на поезията и го споделя с търсещите.   

Весела Димова - Когато въздухът е лунен

Стихосбирката „Когато въздухът е лунен“, чиято корица е снимка на проф. д-р Георги Байчев, беше представена с красиво събитие, събрало в едно различни изкуства. С подходящи музикални произведения допълниха внушението на словото флейтистките Божидара Ивайлова и Александрина Александрова и китаристката Кристияна Стоянова – и трите ученички от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Част от пъзела на тази творческа вечер бяха Николай Михайлов, преподавател по китара в същото училище и артистичен директор на Международния фестивал на китарата „Плевен“, цигуларят Чавдар Вълков, концертмайстор на Плевенската филхармония, певците Боряна Бешева и Даниел Меса от Хор „Гена Димитрова“ и Десислава Йотова и Милчо Петров, преподаватели по спортни танци в Школа „Зорая“ при читалище „Христо Ботев“ в Плевен и 4 пъти шампиони на България по спортни танци – в категория над 35 години. 

От ляво надясно: Чавдар Вълков, Дани Меса, Боряна Бешева, Николай Михайлов, Александрина Александрова, Весела Димова, Божидара Ивайлова, Милена Русинова.

Вълшебното изживяване се случи на фона на красивите пейзажи и натюрморти на художничката Милена Русинова, чийто творчески път съвместява Плевен и Париж, а нейни работи има в много частни колекции в България и в чужбина. Нейната картина „Есен“ беше специален подарък за Весела Димова от сдружение „Духът на Плевен“ и лично от доц. д-р Емилияна Конова, която беше възпрепятствана да присъства на събитието.

Художничката Милена Русинова поднесе своята картината „Есен“ на Весела Димова.

Поетесата благодари за прекрасната изненада, а на публиката призна, че не е очаквала такъв огромен интерес. „Благодаря ви, приятели, че споделихте с мен тази емоционална вечер! Благодаря и на всички артисти, които я направиха уникална и незабравима със своите вълшебни изпълнения! Целият тираж на книгата ми „Когато въздухът е лунен“ (250 броя) беше напълно изчерпан и не стигна за всички, но обещавам допълнителен тираж в най-скоро време!“, обърна се към гостите, които на финала на вечерта станаха прави и дълго аплодираха артистите.  

Поетично-музикална вечер имаше и своята благотворителна кауза. Весела Димова протегна щедра ръка, за да подкрепи издаването на стихосбирката „Не сега“ на плевенския поет Димитър Цанов, който си отиде от този свят преди 3 години. Много от присъстващите се присъединиха към жеста и бяха събрани над 1000 лв, с които книгата ще стане факт.  

Водещ на събитието беше журналистката Даниела Дочева, а за озвучаването и ефектното осветление се погрижи Анатоли Николов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here