Народният театър дигитализира богатото си и разнообразно културно наследство от 30 300 архивни единици

0
225
Народен театър - Васил Василев
Зам.-министърът на културата Юрий Вълковски (вляво) и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев.

Богатото и разнообразно културно наследство и скритите съкровища от архива на Народния театър „Иван Вазов“ – София, ще бъдат дигитализирани, информират ораганизаторите на инициативата. 30 300 архивни единици, снимки, картини, видеоленти ще бъдат показани за първи път пред широката аудитория на национално и международно ниво по проект „Скритите съкровища на Народния театър – дигитално достъпни“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Договорът за изпълнението му бе подписан на церемония в Народния театър „Иван Вазов“ от ръководителя на Програмния оператор на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ и зам.-министър на културата Юрий Вълковски и директора на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев по време на посещението в София на представители на Офиса на финансовия механизъм, Министерството на външните работи на Кралство Норвегия и Посолството на Кралство Норвегия в Румъния.

В изпълнение на проекта ще се дигитализират всички значими обекти, ще се разкрият „скритите съкровища“ на Народния театър в партньорство с Исландското общество за опазване на сценичното наследство.

За процесите по дигитализация ще се обособи т. нар. дигитална лаборатория, която ще е мястото, където ще се извършват процесите по дигитализация. Предвижда се да се проведе една дигитална изложба в рамките на проекта. В нейната подготовка ще бъдат заети висококвалифицирани и специално обучени експерти, както и представители от малцинствата. Ще бъде създадена онлайн платформа с цел да се подпомогне достъпът до дигиталните източници. Чрез тази платформа всички заинтересовани лица от всички точки на света ще могат да направят своята виртуална разходка из „скритите съкровища“ на Народния театър. По проекта се предвижда да се създаде и дигитална библиотека, достъпна във виртуалното пространство от всяка точка на света.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here