Наградата за спортменство на Националната волейболна лига ще носи името на Стефка Великова  

0
235
Стефка Великова

Наградата, която Националната волейболна лига дава за проявено спортсменство, ще носи името на трагично загиналата в автомобилен инцидент Стефка Великова – виден спортист, волейболен треньор и президент на плевенския Волейболен клуб “Олимпиец” и вдъхновител на малки и големи, информират от Националната волейболна лига. 

Призът се връчва за прояви на спортсменско поведение и честна игра, демонстрирани от състезател, треньор или волейболен ентусиаст. От сезон 2023/2024 се преименува на Награда за спортсменство „Стефка Великова” в чест на основателката и президент на волейболен клуб “Олимпиец” – Плевен, която успяваше да запали искрата на любимия ни спорт у всяко дете, тийнейджър или възрастен, докоснал се до нея. 

„Вярвам в доброто у хората. Да бъдем добри и да творим добро към близките, към различните, към заобикалящия ни свят – на това се опитвам да науча и Олимпийците…”, казваше Стефка Великова.

Чрез дейността си през годините, тя се превърна в пример за малки и големи, възпитавайки както спортен дух, така и поощрявайки развитието на честност, организираност и добрина – качества и ценности, върху които НВЛ също иска да акцентира при работата си както във волейболните зали, така и извън тях. Пример за това беше инициативата “Зелен картон” през сезон 2022/2023, когато за всеки получен зелен картон от волейболист в мъжкия ни елит, се събираше определена сума, която в края на сезона беше дарена на Центъра за социална рехабилитация и интеграция “Свети Йоан Рилски” в село Горна Малина. Събраните средства подкрепиха лятната дейност на центъра, а кулминацията беше събитието “Зелен картон за активно лято” с участието на волейболиста с най-много зелени картони – Стефан Чавдаров, уточняват от НВЛ. 

Коя беше Стефка Великова?

Стефка Великова бе известна с доброто си сърце и постоянната усмивка, с която даряваше всекиго. Заедно с голямото олимпийско волейболно семейство организираше множество благотворителни кампании, събития и инициативи, за да помага на нуждаещи се и на хора в неравностойно положение. Често беше инициатор на благотворителни волейболни мачове за набиране на средства за определена кауза, участваше и в дейности, свързани с грижата и опазването на околната среда. Не на последно място подкрепяше младите таланти на Плевен, като им даваше поле за изява, помагайки им да постигнат това, за което мечтаят.  

Нейната ангажираност към обществото и желанието й да дава надежда и положителен тласък бяха неотменна част от нейния живот. Стефка Великова не само вдъхновяваше състезателите във волейболната общност, но и даваше пример за това как спортът може да се превърне в средство за промяна и подкрепа на тези, които имат нужда от нея.

В продължение на години Великова бе посветена на развитието на волейбола в Плевен и вярваше, че градът ще успее да си възвърне старата спортна слава. Участваше в спортния календар с отбори във всички възрастови категории в женско и мъжко направление, а млади таланти от нейната школа успяха да сбъднат своите волейболни мечти, преминавайки в елитни български отбори и окичвайки се с медали от родните ни първенства. 

Стефка Великова успя да включи и мъжки представителен отбор в третия по сила български шампионат „А“ Национална волейболна група („А“ НВГ), като нейна цел беше сформирането и на женски отбор, с който да участва в Национална волейболна лига Демакс.

Успоредно с волейбола в зала, плевенската треньорка беше организатор на турнир по плажен волейбол в Плевен и участник в първия турнир по снежен волейбол в България. На ежегодните летни лагери, които провеждаше, присъстваха много известни състезатели и треньори, които помагаха в тренировъчния процес и мотивираха подрастващите.

Стефка Великова се изявяваше и като треньор на жените ветерани на България, които грабнаха сребърните медали на Световното първенство по волейбол за ветерани в Палма де Майорка (Испания) през 2021 година.

За децата от школата на Волейболен клуб „Олимпиец“ Стефка Великова бе не само треньор, но и майка, приятел, учител, вдъхновител, пътеводител, човек с огромно сърце и душа, обичан и уважаван от всички, успял да покаже, че волейболът е много повече от една игра – той е страст, любов, здраве, приключение, удоволствие, емоция, приятелство…

Наградата за спортсменство на НВЛ, която ще носи името на жената, олицетворяваща добрия пример и благородството, не е просто отличие. Тя е жива памет за нейната непоколебима душевна доброта и признание за изключителна честност и спортсменско поведение на човека, който ще я получи, уточняват от НВЛ.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here