Над 800 души от 13 държави бягаха с кауза в Маратона на приятелството в Плевен

0
70
Маратон на приятелството "Плевен"

Над 800 души от 13 държави бягаха с кауза в десетото юбилейно издание на Маратона на приятелството “Плевен”, който се състоя на 19 май. Сред тях бяха ентусиасти от Алжир, Беларус, България, Великобритания, Германия, Индия, Италия, Нидерландия, Румъния, Русия, Шри Ланка, Украйна и САЩ. Най-възрастният участник тази година беше 87-годишният Петър Петров, а за осми път в маратона се включи 75-годишният Алън Кей, най-възрастният сред чуждестранните състезатели.

Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза – стипендия за отличен студент от Медицински университет в Плевен, загубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause. По време на Маратона традиционно се проведе и масов крос съвместно с БАЛИЗ в подкрепа на хората с различни способности.

Юбилейното издание на Маратона на приятелството беше открито с приветствие от кмета на община Плевен – д-р Валентин Христов, и председателя на Общинския съвет – доц. д-р Иван Малкодански, който също стартира в три километровия крос „Аз мога“. Посланикът на САЩ в България – Н. Пр. Кенет Мертен, поздрави организаторите и участниците с послание, прочетено при откриването на надпреварата. Той подчерта, че Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелството и помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания получават уважение за своите способности, таланти и потенциал. “Името “Плевенски маратон на приятелството” даде Илие Рошу, румънски полковник от запаса, пробягал над 280 маратона със знамена в ръце и с послание за приятелство и мир.

“Станислав Георгиев организира първото издание на Маратона през 2014 г. и влага цялото си сърце да го развие като благотворително събитие и празник на родния си град”, сподели Станимира Георгиева от социално предприятие “Айс оупън” – съорганизатор на събитието, и добави: “Щастлива съм, че вече 10 години, заедно с нашите партньори, продължаваме делото им да събираме малки и големи от близо и далеч в Плевен, за да споделяме радостта от спорта и да възпитаваме дух на единство и приятелство сред младите хора”.

Сред официалните гости бяха Пламен Тачев, народен представител, Гроздан Караджов, народен представител и бивш министър на регионалното развитие, Оливър Патън от посолството на Великобритания в България, Александру Додан, заместник-посланик на посолството на Република Румъния, Ерик Бърнет, заместник-директор на Англо-американското училище в България. Всички те приветстваха участниците и им пожелаха успех на старта.

Състезателите бяха разпределени в шест основни дисциплини – предизвикателния 42,2-километров класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и детското трасе Fun Run Kids. За поредна година дисциплината, която привлече най-много участници, беше Fun Run Kids – над 400 деца се включиха в нея, като бяха разделени в три възрастови групи.

Наградите за победителите във всяка категория бяха връчени на сцената на централния площад „Възраждане“ от представители на партньорите на събитието: ЗД „Евроинс“, “Леони България”, “Джуниър Ачийвмънт България”, “Нестле, “Декатлон”, Община ‘Плевен’ и Посолство на Румъния.  

Англичанинът Нейтън Флеър е победителят в десетото издание на Маратона на приятелството. Той пробяга класическата дистанция от 42.195 км за 2:46:32 ч. Негови подгласници станаха Антон Кадиев и Йосиф Йосифов. Най-бърза при жените отново беше 59-годишната Малина Иванова с време 03:59:15 ч. Нейни подгласнички са Нина Русева на второ и Биляна Шуманова на трето място. Оспорвана надпревара тази година имаше и в полумаратонската дистанция. Най-бързи в нея бяха Николай Ефремов (1:23:25 ч.) от Asics FrontRunner Team, следван от Асен Вътев и Цветелин Маринов. При жените спечели Маргарита Дренова с време 1:45:29 ч. – пред Боряна Ангелова и Галя Ючорманска. Първите места на 10.55 км заеха Георги Гергов с 00:36:05 при мъжете и Веселка Дилянова с 00:43:19 при жените. На второ и трето място се класираха съответно Генади Генадиев (00:40:57) и Станислав Кожухаров (00:42:15) – при мъжете, и Цветелина Христова (00:44:28) и Олександра Кирилова от Украйна (00:45:03) при жените

В щафетата първото място зае отборът „Русе тича” на Михаил Минев и Стефан Станчев (01:28:22 ч.) с подгласници отборът „Канарчета” – Цветелин Гергов и Красимир Марински (01:30:24), и отборът „Стоянови в атака” – Светозар и Мария Стоянови (01:34:56).

През годините Маратонът на приятелството в Плевен се утвърди като едно от най-обичаните и чакани събития за региона, привличащо разнообразна аудитория. Маратонът не е просто състезание за утвърдени бегачи, а спортен и културен празник, на който всяка година присъстват стотици плевенчани и гости на града. И тази година по време на събитието посетителите имаха възможност да се включат в групови занимания и спортове в рамките на инициативата Park+, подкрепена от DECATHLON България. В организацията на Маратона на приятелството участваха доброволци от България, САЩ, Великобритания, Бразилия и Румъния, както и представители на ромската общност в Плевен. С екипната си работа те доказаха, че изграждането на справедлива социална среда е кауза, която стои над всякакви езикови и културни бариери и държавни граници.

Десетият Маратон на приятелството в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс оупън“, СК „Да бягаш“, фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл фючър – Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК „Elite Running” от Румъния, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, “Аутизъм днес” и много компании, за които корпоративната и социална отговорност и приносът към изграждането устойчиво гражданско общество са залегнали в основата на бизнеса им. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here