Над 700 танцьори от страната идват в Плевен за Националния фолклорен фестивал „Любимото ми хорце”

0
577
Клуб "Северняците"

Над 700 танцьори от страната идват в Плевен за VIII-мия Национален фолклорен фестивал „Любимото ми хорце”, който ще се проведе на 4 юни 2022 г., от 10 часа, в Летния театър в Плевен. В дългоочакваното събитие ще участват 23 клуба, групи и формации, изучаващи български народни хора за любители, от Габрово, Дулово, Монтана, Берковица, Айтос, Разград, Русе, Девин, Плевен и др. градове. Фестивалът е без конкурсен характер, а неговата цел е да популяризира и съхранява българския фолклор. 

Организаторите на форума от клуб “Северняците” с художествен ръководител Джейлян Демирев ще открият събитието със свои изпълнения. Първо ще се представят децата с влашки хора, след което идва ред за изява на по-големите танцьори, които ще покажат няколко автентични хора от Добруджанската фолклорна област, а мъжете ще танцуват танц с шиници от хореографа Джейлян Демирев. В клуб “Северняците” танцуват от 5-годишни деца до възрастни хора на 70 години, разпределени в различни възрастови групи, информира Демирев.

След 14,30 ч. празникът ще продължи пред Военния клуб в центъра на Плевен, където всички участници ще танцуват най-популярните български народни хора под звуците на живи изпълнения от народен оркестър. Всички желаещи могат да се включат в празника.

“Фестивалът е със свободен вход, за да може всеки гражданин да дойде и да се радва на танцовото изкуство в продължение на три часа”, поясни Демирев.

Той добави, че ще отправи предложение до Общинския съвет в Плевен да преразгледа решението си за заплащане на наем за зали от плевенски читалища и неправителствени организация, които провеждат културни мероприятия със свободен вход. Хореографът е убеден, че това трябва да се промени и се надява на разбиране от страна на местната власт, от която към момента не среща подкрепа.

Демирев уточни, че за настоящия фестивал клуб “Северняците” е заплатил наем на Летния театър, както и 300 лева за 1 час репетиция. Хореографът информира, че предстоящото събитие ще се проведе, благодарение на спомоществователите Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова, фирма “Сартен” – Плевен, с изпълнителeн директор Бранимир Младенов, “Хлебозаводство и сладкарство” – Троян с управител Пламенка Дамянова и др.

Демирев посочи, че в следствие на пандемията има сериозен отлив в цялата страна от фолклорните танци, а много негови колеги хореографи са се отказали от заниманието си, тъй като не са издържали на финансовите проблеми. Той изрази надежда, че с времето хората отново ще се върнат в залите на народни танци.   

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here