Над 40 деца избраха да изучават класически инструменти в НУИ “П. Пипков” – Плевен след вдъхновяващ проект на училището

0
192
Деца - НУИ

Над 40 деца избраха да изучават класически инструменти в НУИ “П. Пипков” в Плевен след успешно реализиран проект на училището. Той се нарича „Малки музикални инструменти за голямо музикално бъдеще“ и се финансира от Национален фонд “Култура” по Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.

Двадесет и седем малчугани са избрали цигулката, други седем са се насочили към виолончелото, пет деца ще изучават акордеон, а по едно дете са избрали обой, фагот и валдхорна.

Дейностите по проекта завършиха с концерт на 23 февруари 2023 г. в НУИ „Панайот Пипков“. Тогава младите таланти демонстрираха наученото от есента на 2022 г. до днес. Проектът е на стойност 50 000 лева, с които бяха закупени подходящи за обучението на децата инструменти. В него бяха ангажирани и преподаватели от училището.

На сцената в зала „Божко Шойков“ се качиха малките музиканти от детските градини „Слънце“ и „Иглика“ и началните училища „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“ – основни партньори по проекта. Изключително радостна новина е и фактът, че към идеята на НУИ „П. Пипков“ се присъединиха и други образователни институции. Деца от ДГ „Чучулига“, ЧДГ „Първите седем“ и Основно училище „Валери Петров“ също зарадваха родителите си със своето музициране.

Концертът откриха цигуларите от ДГ „Иглика“ с преподавател Елена Николова. Децата показаха познания по устройството на музикалния инструмент и изсвириха кратки мелодии. Бъдещият виолончелист Виктор Савов от ДГ „Иглика“, подкрепян от преподавателката си Лора Табакова, също се представи пред публика. .

Малкият Калоян от ДГ „Иглика“ сподели, че се е колебаел кой инструмент да избере, но в крайна сметка се е спрял на валдхорната. Той се представи с пиесата „Патешки танц“, която е подготвя със своя преподавател Цанко Цанков.

Виолистките Ема Тончева, Лора Караджова и Изабел Начева с преподавател Ирина Йонкова изпълниха откъс от „Алегро“ на В. А. Моцарт и различни мажорни гами – момичетата учат в Иновативното начално училище „Христо Ботев“ в Плевен.  

Яна Василева и Виктория Кръстева, възпитаници на НУ „Патриарх Евтимий“, и Божидара Захариева от ОУ „Валери Петров“ изсвириха пиесите за акордеон “Игра” и “В ритъма на валса”, подготвени с тяхната преподавателка Ценка Тодорова.

Цветин Маринов от ДГ „Иглика“ с преподавател Мариан Георгиев е избрал за свой инструмент обоя, но се представи с блокфлейта, с която започва обучението, поясни водещата на Деница Златева, която беше в ролята на приказната героиня Палечка.

Тържественият детски концерт завърши с песента „Ключ към песните“, изпълнена от всички участници. Клавирният съпровод осигури Валентина Иванова, преподавател по развитие на музикалните способности.

Един от ръководителите на проекта – Деница Златева (преподавател по цигулка), коментира, че екипът от НУИ “П. Пипков” успява да достигне до нови публики и да събуди желанието на децата да започнат обучение за развитие на музикалните им способности. „Чрез проекта открихме много талантливи деца, голяма част от тях ще продължат да развиват своите заложби в НУИ „Панайот Пипков“ през предстоящата учебната 2024/2025 г.“, обобщава Ценка Тодорова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here