Над 150 музиканти и певци от плевенски културни институти покориха публиката с патриотичния концерт “Майка България” в чест на Съединението

0
403
Концерт "Майка България"

Над 150 музиканти и певци от плевенски културни институти покориха публиката с патриотичния концерт “Майка България”, който снощи се състоя в Летния театър в парк “Кайлъка”. Мащабната културна проява беше организирана от Община Плевен в чест на 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември.

На сцената твориха заедно Плевенската филхармония, Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Формация „ГеоМарЧаЛо“, Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Автор на аранжиментите на произведенията в програмата и диригент беше маестро Георги Милтиядов.

Лора Табакова

Водещи на вълнуващия концерт-спектакъл бяха актьорите от Драматично-куклен театър “Иван Радоев” Надя Дердерян и Асен Данков. За артистичното осветление, озвучаването и ефектната мултимедия се погрижи фирма „Рули“ ООД.

Химнът на Р България откри музикалната програма и изправи публиката на крака в знак на почит към дедите ни, които със силата на българския дух успяват да осъществят без проливането на капка кръв своята мечта за единна, а не разпокъсана държава. Тържественият боен дух на маршовете “Шуми Марица” и “Тих бял Дунав” покори присъстващите с патриотичното си настроение, което преля в красотата на “Седнало е Джоре”, изпълнена акапелно от Хор “Гена Димитрова”, и „Лудо младо“ в изпълнение на Камерен ансамбъл „ГеоМарЧаЛо“. Прекрасните и обичани народни песни “Вечеряй, Радо”, “Девойко, мари, хубава” и “Притури се планината” създадоха специална атмосфера на единение между изпълнители и публика, родена от силата на българския корен.

Емблематичната песен “Тъкала ли си, момина мале” за Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” по музика на Иван Вълев развълнува с непреходното си вълшебство всички присъстващи и предизвика за пореден път нестихващите аплодисменти на публиката, а Плевенската филхармония напомни за покоряващата българска енергията на “Ръченица” от Петко Стайнов.

Ефектната акапелна песен “Ерген деда” в изпълнение на Хор “Гена Димитрова” и Хора на Северняшкия ансамбъл зарадва всички присъстващи, а достоен финал на патриотичния музикален празник постави “Дунавско хоро” на Дико Илиев, в изпълнението на което се включи и оркестърът на Северняшкия ансамбъл.

Публиката не сдържа силната емоцията и се подчини на призива на българския народен танц, в който танцуващите задължително са хванати за ръце, за да не забравят, че и силата, и красотата на живота ни като българи се коренят в единението ни около вечните ценности и национални идеали. Това верую са изповядвали нашите предци – то ражда и величавия акт на Съединението, което по-късно защитават с кръвта си по време на Сръбско-българската война (1885 г).

Със своята политическа зрялост, патриотичен дух и военна доблест българският народ замисля, подготвя, осъществява и защитава едно общонационално дело. Съединението укрепва самочувствието на българите и ги изпълва с амбицията сами да творят своята историческа съдба. С тази смелост и вътрешна убеденост в правотата на делото си те подготвят и реализират и обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г.

Снимки: Любомир Бенковски – Бенджи

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here