Над 120 участници от страната и чужбина се включиха в седмото Модерно училище по акушерство и гинекология в Медицинския университет в Плевен

0
339
Медицински университет - Плевен

Седмото издание на Модерното училище по акушерство и гинекология, което се проведе в Медицински университет – Плевен в периода 27-29 май, привлече над 120 участници от страната и чужбина – млади лекари, специалисти и студенти по медицина. Идеята за провеждане на младежкия форум се заражда преди 11 години по инициатива на д-р Йоана Иванова и д-р Елица Гьокова. Целта на Модерното училище е да бъде платформа за споделяне на опит и знания за последните тенденции в акушерството и гинекологията, феталната медицина, бременността и усложненията, диагностиката и лечението на рака на гърдата и заболяванията на женската полова система.

Старт на научната програма на Мадерното училище по акушерство и гинекология даде акад. Григор Горчев, който приветства участниците и изнесе първата лекция за историята и перспективите в развитието на минимално инвазивната хирургия в България. Официално форумът бе открит от ректора на МУ – Плевен проф. д-р Добромир Димитров, който представи лечението на гинекологични тумори чрез утразвукова Хайфу хирургия.

В хода на Модерното училище се реализираха секции за гинекология, за онкогинекология, фетална медицина, рак на гърдата и бременност. Видни лектори от страната и чужбина изнесоха лекции по време на младежкия научен форум. В научната програма се откроиха имената на акад. Григор Горчев, проф. Явор Корновски, проф. Славчо Томов, д-р Румен Велев, доц. Петя Чавеева, доц. Ангел Йорданов и д-р Мирела Василева. Световноизвестни имена изнесоха присъствени и онлайн лекции за участниците във форума: проф. Кипрос Николаидес, бащата на феталната медицина, проф. Майлък Щарк, проф. Джан Карло ди Ренцо, който е вторият баща на феталната медицина, както и проф. Жерард Висер от Международната федерация по акушерство и гинекология.

Младите лекари и студенти по медицина имаха възможност да се включат в пет уъркшопа на различни теми – по лапароскопска хирургия на тренажори, хирургични шевове, фетална морфология, по неонатология и спешни състояния.

„Щастливи сме, че Модерното училище се завърна в Медицинския университет в Плевен след три години затишие и изпълни целта си да привлече светилата в акушерството и гинекологията за аудиторията от студенти и млади лекари“, каза д-р Йоана Иванова, която е организатор на младежкия форум.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here