Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен е домакин на Втория международен фестивал „Акордеомания“

0
477

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен ще е домакин на Втория международен фестивал „Акордеомания“, който ще се проведе от 1 до 4 юли 2021 г. Организатор на престижното културно събитие е Сдружение „Акордеомания Арт“, а финансовата подкрепа е на Национален фонд „Култура” – по програма „Мобилност“ I. Фестивалът има за цел да стимулира развитието на националните акордеонни школи в България, като създава условия за изява и популяризиране на постиженията на младите български музиканти, както и за развитие на техните заложби и професионално усъвършенстване. В рамките на фестивала се провеждат международен и национален конкурси, акордеонна академия и концерти с утвърдени имена в акордеонното изкуство. Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурсите.

Събитието ще бъде открито на 1 юли от 19:00 ч. с концерт на Лука Симич – баян (Сърбия) и Юрий Шишкин – баян (Руска федерация). На 2 юли от 19:30 ч. публиката ще се наслади на музиката на големия обновител на аржентинското танго Астор Пиацола в изпълнение на Стоян Караиванов – бандонеон (България) и Доач Бездюз – пиано (Турция), а на 3 юли от 18 часа е галаконцертът на лауреатите от националния и международния конкурси „Акордеомания“. Всички концерти ще се състоят в зала „Божко Шойков“ на училището и са със свободен вход.

Международно признатите специалисти Фредерик Дешам (Франция), Юрий Шишкин (Руска федерация) и Виктор Мелник ще бъдат лектори в семинар за професионално развитие в областта на акордеонното изкуство. В уъркшоп зона акордеонната общност ще се срещне с двама млади, успели български изпълнители – Стоян Караиванов и Христо Златков, които ще споделят специфични познания за революцията в съвременното танго чрез бандонеона и новаторството в изпълнението на българския фолклор.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here