Националният фолклорен конкурс „От извора на Севера“ ще събере стотици участници от страната в Пордим

0
597
От извора на Севера - Пордим

Вторият Национален фолклорен конкурс „От извора на Севера“ ще се проведе на 24 и 25 юни 2023 година в град Пордим. Изявата е под патронажа на Детелин Василев – кмет на Община Пордим, и с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ – по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ 2022.

Целите на мащабния фолклорен форум са развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България и издирване и подпомагане реализацията на млади фолклорни таланти.

Миналата година проявата предизвика огромен интерес. НРа красивата открита сцена в центъра на Пордим се изявиха 650 участници. В рамките на събитието беше представен сборникът “От извора на Севера” с нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България. Негови автори са младата народна певица на северняшки песни Полина Порумова и народният певец Християн Ангелов от Пордим.  

Изпълнителите бяха на възраст от 4 до 87-годишна възраст, разпределени в 6 възрастови групи и 5 раздела: Индивидуални изпълнители – народно пеене и инструменталисти – народни и класически (акордеон) инструменти; Народни хорове, Камерни ансамбли (дуети, триа, квартети, квинтети и т.н.), Вокални и инструментални групи, Народни оркестри; Танцови състави, Танцови ансамбли; и Ансамбли и групи за пресъздаване на обреди и обичаи.

Участниците се организират и в няколко категории, в зависимост от това дали учат в специализирани музикални училища или музикални паралелки на общообразователни училища, или развиват дарбите си в читалища, клубове, школи, начални и основи училища и др. На сцената излязоха участници от градовете Пордим, Плевен, Варна, Ловеч, София, Котел, както и от района на Силистра, Търговище и др. населени места. Изявите им бяха оценени от жури с председател народния певец и телевизионен водещ Даниел Спасов и членове Милен Иванов, Пламен Димитров, д-р Ангел Добрев и Мартин Мочков.

Почетен гост на събитието беше проф. Константин Шопов, музикант,  фолклорист, преподавател и създател на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. Освен към неговата юбилейна 80-та годишнина, събитието беше и своеобразен поклон пред всеотдайния творчески път на народните певици Величка Димитрова, дългогодишна  солистка на Северняшкия ансамбъл, и Василка Дамянова, солистка на Мистерията на българските гласове, които също празнуват своите 80-годишнини.

Организаторите на форума не пропуснаха да изразят уважението си и към дългогодишните солисти на Северняшкия ансамбъл Димитър Димитров, Надка Томова и Елка Петкова и маестро Иван Вълев, който три десетилетия е художествен ръководител и диригент на Северняшкия ансамбъл, композитор и фолклорист (той извървя земния си път през 2010 г.).

Организационният комитет на събитието включва Борислава Симеонова, Полина Порумова, Християн Ангелов и Минчо Минчев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here