Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ представя своя спектакъл „Паисий“ в Плевен

0
54
Паисий - Българе

Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ ще представи своя емблематичен театрално-музикален спектакъл „Паисий“ в град Плевен. Събитието ще се състои на 25 юли 2024 г. (четвъртък), в Летния театър в парк „Кайлъка”, от 20.30 часа и се реализира със съдействието на Община Плевен. Ансамбълът не е гостувал в Плевен от 2019 г.

Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през 2022 г., и към момента е видян от зрителите в повечето градове на страната. Постановката е единствена по рода си, като в последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родна сцена.

Ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд „История славянобългарска“, поставила началото на Българското възраждане. В образа на Паисий ще влезе неподражаемият Димитър Селенски – актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за този образ.

Спектакълът „Паисий“ представя знакови събития от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Зрителите ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл „Българе“. „Паисий“ е разказ за събуждането на гордостта, достойнството и българският дух и възвърнатата българска чест. Специално за репертоара на „Българе“ е участието на най-младия солист в историята на ансамбъла – 8-годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност втора година печели овациите на публиката.

Билети за спектакъла в Плевен може да се закупят онлайн от www.epayGO.bg и от касите на EasyPay, на каса „Арт събития” (срещу хотел „Ростов”) и на тел. 0877 639 973

Вече 21 години Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ ярко присъства като една от културните визитки на страната ни с над 3 650 свои изяви у нас и по света. В репертоара на ансамбъла има спектакли, които стоят като ярки знаци в обърканото ни време, което повече от всякога се нуждае от силни духовни компаси. Усилията на творческия екип, създал спектаклите, са насочени към пробуждане на националното съзнание на българина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here