Музикологът Августина Серафимова събра вълнуващи мигове за Плевенската филхармония в книгата си „Споделена музика“ 

0
336
Августина Серафимова

Музикологът Августина Серафимова събра вълнуващи мигове за Плевенската филхармония в книгата си „Споделена музика“. Изданието е на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, и е посветено на 70-годишнината на музикалния културен институт. В четивото са включени рецензии, интервюта и информационни материали на авторката от 2000 до 2023 година. Книгата ще бъде представена на 27 май, от 17,30 ч., в Артзалата на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен – на петия етаж. Събитието е със свободен вход.

Сборникът е събрал материали за големия брой концерти през годините с произведения от български автори, както и за световноизвестни инструменталисти и диригенти, които са гостували в Плевен или са изнасяли концерти с Плевенската филхармония.

Съставител на библиографията е Михаела Дамянова, автор на корицата на книгата е плевенският художник и преподавател в НУИ “П. Пипков” – Плевен, Валентин Асенов – Хъкъла, редактор е музикологът проф. Елисавета Вълчинова – Чендова (тя е автор и на предговора), коректор – Камелия Георгиева. Предпечатът е дело на Издателска къща „Ням свят“, а печатът – на „Булгед“ ООД.

Освен информация за историческото развитие, статии и интервюта на Августина Серафимова за Плевенската филхармония, книгата включва и снимки от концерти на оркестъра на автора и на фотографа Калина Серафимова.

„В широката и разностранна професионална дейност на Августина Серафимова работата ѝ с Плевенската филхармония е творческо вдъхновение. Благодарение на нейната инициативност и постоянство дейността на състава е редовно отразена в плевенските печатни медии, във вестник „Музика Viva“ (до края на съществуването му), така и в списание „Музикални хоризонти“. Подредени  хронологично, текстовете припомнят вълнуващи мигове за верните почитатели на Плевенската филхармония, провокират читателското любопитство. Наситени информативно, те очертават богата картина от начинания, извеждат акцентите в репертоара през годините, неговото жанрово разтваряне и насочване към нови публики. Прави впечатление обновяването на програмите с нови заглавия, продължаването на контактите с българските композитори и представяне на техни творби, гостуването на изтъкнати български и чуждестранни диригенти и изпълнители, организирането на диригентски курсове и майсторски класове по оперно вокално майсторство, връзката с младите музиканти и образователните програми, конкурсът „Гена Димитрова“, пише Елисавета Вълчинова – Чендова.  

Августина Серафимова е благодарна за огромната подкрепа на Аня Михова – директор на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, на целия екип по изготвянето на книгата, както и на съпруга си Симеон Серафимов за безценната подкрепа при реализирането на това начинание.

Августина Серафимова с книгата си, фотограф: Николай Колев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here