Модулните мозайки на Страхил Найденов – оригинални и единствени в България

0
1046
Страхил Найденов
Страхил Найденов

Първа експозиция за новия сезон беше открита снощи в Къщата на художниците. Навръх рождения си ден Страхил Найденов представи своите модулни мозайки, с които изненада приятно почитателите си и за пореден път доказа, че светът на творчеството му е необятен и винаги може да се роди нещо различно в него.

Многобройната публика се наслади на 30 съвсем нови и много различни от досегашните му работи, които представят разнообразни теми – за жената, любовта, свободата, баланса в различните измерения на живота и др. Въпреки пъстрата тематичност обаче, творбите стоят много хармонично, спокойно и обединени от общата техника.

 „При мен се получава някаква етапност в работата. Това е четвъртата ми самостоятелна изложба в Къщата на художниците в Плевен и ако го няма това разнообразие, на публиката ще й омръзне. Не го търся съзнателно, но така се получава. Предходната експозиция беше изцяло със скулптурни работи, преди това беше само с класически стенни пана“, коментира творческия си път през последните години авторът.

Вече има идеи за бъдещи интересни посоки на развитие, но любимият му материал – камъкът, си остава същият. „С камъка се чувстваме добре, няма да си изневеряваме за сега“, коментира с усмивка той. 2020 година е много успешна за твореца, въпреки непредвидените обстоятелства с коронавируса. Стартира много силно със сериозната изложба „Градът“ във Варна. Веднага след това трябваше да открие експозиция в Пловдив с някои от модулните си неща, но за късмет точно тогава затвориха галериите. Пропадат и още две планирани изложби.

Настоящата изложба в Плевен е първата му след пандемията. Следващия месец ще представи уникалните си работи в Къщата на София и с този ангажимент приключва 2020 г за автора. Вече има интересни покани за следващата изява, но не бърза да ги обявява, заради непредвидимостта на събитията в динамичното време, в което живеем.

„Нещата ми в тази изложба са уникални. Техниката си е лично моя хрумка. Понятие модулна мозайка не съществува. Идеята се роди в разговори с колеги. Основата на класическата мозайка е контур – всяко едно изображение се оформя като контур и след това се запълват празните пространства. Докато при мен идеята е да няма контур. И интересното е, че точно липсващият контур е най-видим в работите. Цялата композиция е изградена от едни, на пръв поглед, хаотични модули, компоненти, събрани от нещо, което отсъства“, обясни техниката на уникалните си за България работи. Няма информация в световен мащаб дали някой прави подобни мозайки, защото не е виждал до момента.

За пръв път изложбата е придружена с каталог, който всеки желаещ може да си закупи. Освен това са представени принтове на някои от творбите му – те са рамкирани подходящо и са подписани лично от него. „Това е масова практика за всички колеги в чужбина, в България няма такава, затова реших да предложа и това. Принтовете се продават на много разумни цени, като идеята ми е да направя това изкуство още по-достъпно за всеки“, поясни Страхил Найденов.

Експозицията може да бъде видяна в продължение на две седмици.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here