Младият творец Емил Иванов ще открие първата си самостоятелна изложба с графика в Плевен

0
348
Емил Иванов

Младият творец Емил Иванов ще открие първата си самостоятелна изложба с графика в Плевен. Експозицията ще бъде подредена в Къщата на художниците в Плевен, а срещата с публиката е на 14 юли, от 18 ч.

Ще бъдат представени около 50 работи в техниките линогравюра, гравюра на дърво, суха игла и мецотинто. Творбите са на различна тематика, ще има и няколко триптиха.

Емил Иванов е родом от с. Козар Белене, Община Левски. През 2009 г. се премества в Плевен, за да учи изобразително изкуство в НУИ „Панайот Пипков“. Завършва със специалност “Живопис” през 2013 г. и същата година продължава образованието си във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност “Педагогика на изобразителното изкуство”. Дипломира се през 2017 г. с профил “Графика” – бакалавър, а през 2018 г. завършва и магистратура в същата специалност. От 2020 г. е част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен.

Творческата среда го провокира да рисува интензивно, като се насочва основно към печатната графика, която винаги е била негова страст. Работи предимно с техниките линогравюра, гравюра на дърво, суха игла, мецотинто, а също така обича да ги съчетавам и да експериментира с правенето на ръчна хартия и печатането върху нея.

Изявява се в общи изложби в Плевен, като не пропуска пролетните и летните салони на плевенската група художници и Биеналето на малките форми. Негови работи са представени в общи експозиции в страната, сред които са Националната изложба “Лудогорие” в Разград, Националната изложба “Приятели на морето” в Бургас, Националната изложба в Сливен, Националната изложба за графика в Пазарджик, Международното биенале на графиката във Варна и др. Има награда за графика от изложбата „Следващите 25“ в Севлиево.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here