Михаил Банков от плевенската Математическа гимназия спечели златен медал от Международната олимпиада по астрономия

0
536
Михаил Банков - Олимпиада по астрономия

Михаил Банков от плевенската Математическа гимназия “Гео Милев” спечели златен медал от Международната олимпиада по астрономия. Той беше част от националния отбор на България, с който тя се представи на престижното интелектуално състезание.

Всички български участници завоюваха медали, с което поставиха рекорд. Те спечелиха три златни, пет сребърни и двe бронзови отличия. Виртуален домакин на олимпиадата тази година беше италианският град Матера.

Другите двама носители на златни отличия са на Маргулан Исмолдаев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Лора Лукманова от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Сребърните медали са за Гео Калфов от Първа частна математическа гимназия в София, Елена Йорданова от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, Константин Кръстев от Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“ в Бургас, Баян Гечев от СМГ и Мартин Недев от хасковската Природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“.

С Бронзови медали бяха отличени Атанас Митрев от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали и Калоян Цанев от Първа частна математическа гимназия.

Ръководители на отбора бяха Ева Божурова от Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна и Светлана Цекова от Съюза на астрономите в България.

В състезанието се включиха 78 участници от 12 страни.

Информация: МОН

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here