Международното биенале на малките форми и Първото биенале на малките ще бъдат открити паралелно в ХГ “Илия Бешков”

0
494
ХГ

XI-то Международно биенале на малките форми – Плевен 2022 г. ще бъде открито на 21 октомври (петък) от 18.00 ч. в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен. По време на събитието ще бъдат обявени наградените и номинираните участници.

Международното биенале на малките форми е форум за съвременно изкуство, който се провежда през две години от вече 22 години. В настоящото му издание най-много чуждестранни художници участват в раздел „Графика“, а най-многобройни сред чуждите автори са тези от Полша. В събитието се включиха със свои произведения творци от Канада, Аржентина, Португалия, Израел, Италия, Словакия, Великобритания, Япония. Преобладаващата част от участниците са български художници от цялата страна, като от Плевен и региона има силно представителство.

Биеналето се провежда с партньорството и подкрепата на Министерството на културата на Р България, Община Плевен, Съюза на българските художници, Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Съюза на плевенските художници.

В същия ден и час, в залите на Художествена галерия „Илия Бешков“, ще бъде открита и изложба с художествени произведения на деца, наградени и номинирани за участието си в I-то Биенале на малките. Интересният артфорум е проект на екипа на ХГ „Илия Бешков“ и представлява Национален конкурс за детско произведение на изкуството, изработено в свободен жанр, стил и тематика, но с предварително зададени максимални размери. Биеналето на малките предизвика огромен интерес сред младите таланти и ще съпътства Международното биенале на малките форми. В навечерието на откриването на експозицията ще бъдат обявени и наградени отличените участници.

Със съдействието на спомоществователи са отпечатани дипляни с произведенията на малките художници и са закупени наградите за отличените, информират организаторите.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here