Международният ден на майчиния език е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света

0
204
книга - майчин език

Светът отбелязва Международния ден на майчиния език на 21 февруари. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света и се отбелязва за пръв път през 2000 г., като всяка поредна година честването има различен акцент. Към днешна дата в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора (около 4% от населението на планетата).

Сред основните цели на ЮНЕСКО е запазването и съхраняването на това богатство. Смята се, че езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. ЮНЕСКО активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно, и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Майчиният език е този, който човек започва да усвоява още от раждането си и усвоява първи. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична идентичност. Всеки е най-добър именно по своя първи език и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие.

Майчиният език на всеки човек е свещен и на него всеки слави своя народ и постиженията му във всички сфери на живота.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here